Domov » Dom & design » 10 načinov uporabe kavine usedline (zoc)

10 načinov uporabe kavine usedline (zoc)

Dom & designLepota & zdravjeNega
10 načinov uporabe kavine usedline (zoc)
📷 Pexels

Če obožuješ skodelico kave, potem si jo zagotovo velikokrat skuhaš oziroma vsaj vsako jutro. Morda te bo presenetilo, vendar pa kava (in njena usedlina) ni dobra le kot napitek, ampak tudi v lepotne in ‘lifestyle’ namene.

Sledi nekaj uporabnih nasvetov, kako lahko uporabiš kavino usedlino (zoc)…

1. Lepotni piling
Zmešaj med in kavino usedlino, da nastane piling, ki ga lahko uporabiš na obrazu ali telesu. Piling bo nežno odstranil odmrle kožne celice in ustvaril sijočo kožo.

2. Maska za lase
Kavin zoc vmasiraj v lase in lasišče pred šamponiranjem. Pusti učinkovati kakšno uro, nato pa lase normalno šamponiraj in nanesi balzam. Tvoji lasje bodo sijoči in polni volumna. Kavine maske se izogibaj le, če so tvoji lasje svetlejše (blond) barve.

3. Gnojilo za rože
Kavino usedlino dodaj v zemljo in delovala bo kot gnojilo. Usedlino lahko tudi zmešaš z vodo in z njo zaliješ rože, poleg tega pa je odlična tudi kot dodatek kompostu, saj je bogata s hranili.

4. Odstranjevalec neprijetnih vonjev
Stresi kavno usedlino v posodico in jo postavi v prostor ali hladilnik. Usedlina nase veže vse neprijetne vonje in odstrani neprijetne vonjave. Zoc lahko tudi vmasiraš v roke, če se nikakor ne moreš znebiti neprijetnega vonja (na primer po čebuli ali česnu) ali pa ga streseš v smeti, kjer so bio odpadki, da ublažiš neprijeten vonj.

5. Za spraskan les
Kavino usedlino zmešaj z malo tople vode in mešanico podrgni po praskah na lesenem pohištvu. Pusti delovati vsaj nekaj ur, nato pa obriši s krpico. Kava bo nekoliko obarvala les in prekrila svetle praske.

6. Čistilo
Imaš doma posode in ponve, s katerih nikakor ne moreš odstraniti umazanije? S kavino usedlino ‘spilingiraj’ površino.

7. Za zdravo korenje
Kavino usedlino pred sejanjem pomešaj s semenom za korenje in veliko lažje ga bo posejati. Zoc bo odganjal črve, žuželke in ostale škodljivce.

8. Za odganjanje žuželk
Potresi kavino usedlino okoli območja, kjer si ne želiš žuželk, insektov in ostale živali, saj nihče od njih ne prenese močnega vonja po kavi. Odličen pripomoček, če si ne želiš mačjih stopinj na vrtu.

9. Za odstranjevanje celulita
Nekateri lepotni strokovnjaki trdijo, da lahko kavni piling resnično pomaga pri odstranjevanju celulita. Če si želiš letošnje poletje brezskrbno in brezcelulitno, potem poskusi domači kofeinski anticelulitni tretma.

10. Prepreči dvigovanje pepela
Ko odstranjuješ pepel iz kamina, najprej potresi po vrhu še vlažno kavino usedlino, da preprečiš dvig pepela.