fbpx

10 shujševalnih skrivnosti s celega sveta

Razkrivamo najljubše načine, s katerimi ljudje po svetu ohranjajo vitko postavo!

Včasih je treba pogledati dlje od hladilnika za odgovore na shujševalne težave. Preskenirali smo svet, da bi ugotovili, kaj ljudje v različnih državah počnejo, da bi shujšali in obdržali težo.

Pu Erh čaj na Kitajskem

Morda se sprašuješ, kaj Pu Erh čaj sploh je, vendar pa je ironično namig prav v njegovem imenu. To je fermentiran čaj, ki spodbuja gibanje črevesja in izgubo telesne teže. Na Kitajskem ga uživajo po obilnih obrokih, da pomagajo prebavi. Poleg tega pa so tudi zelo specifični glede časa – približno eno uro po tem, ko so končali z jedjo.

Riž in fižol v Braziliji

Brazilcem uspe ohranjati njihovo vitko postavo z uživanjem tradicionalne jedi iz riža in fižola. To kombinacijo dodajajo skorajda vsakemu obroku. Nedavno izvedena študija pa to zelo podpira, saj so znanstveniki ugotovili, da prehrana, ki je sestavljena iz riža in fižola, zmanjša tveganje za prekomerno težo za približno 14% v primerjavi s hrano, ki jo običajno jedo tam.

Joga v Indiji

Čeprav ni ravno visoko intenzivna vadba, s katero bi pokurila ogromno kalorij, vendar pa so raziskave pokazale, da kljub temu pospeši izgubo teže. Znanstveniki so ugotovili, da imajo tisti, ki redno vadijo jogo, nižji indeks telesne mase kot tisti, ki se ukvarjajo z drugimi oblikami vadbe.
Joga gradi mišice, pospeši metabolizem in te spodbuja, da se poglobiš v svoje telo. Redni izvajalci joge konstantno opominjajo, kako nekatere poze pomagajo pri pospešeni presnovi ter da jim joga tudi zelo pomaga pri tem, da so bolj pozorni na to, kdaj so siti.

Sled na Norveškem

Nizozemci obožujejo sled – pojedo jih približno 85 milijonov na leto. Še posebej so jim všeč rahlo kisle, postrežene kot prigrizek ali s kruhom. In zakaj je sled sploh dobra za hujšanje? Prvo kot prvo, to je mastna riba, ki pomaga zmanjšati stres zahvaljujoč njenim omega-3 maščobnim kislinam. Kortizol je stresni hormon, ki je znano po tem, da poveča količino maščobe okoli trebuha. Poleg tega pa je sled tudi nizkokalorična, zato jo čim večkrat uživaj v sendvičih.

Rooibos čaj v Južni Afriki

Zamenjava popoldanske sadnje kupe za rooibos čaj ti pomaga pri manjšem vnosu kalorij, poleg tega pa tudi nekoliko poteši željo po sladkem. Južnoafričani uživajo skodelico naravno sladke pijače, ki pomaga zmanjšati željo po sladkem, je pa tudi zdrav popoldanski obred namesto sladkanja s piškoti.

Energijski dremež na Japonskem

Tole zveni kar prelepo, da bi bilo res, vendar pa si mnogo Japoncev vzame čas za 20-minutni popoldanski dremež. Ljudje smo bolj nagnjeni k poseganju sladkarij in mastnim živilom, če nam primankuje spanca, to pa prispeva k povečanju telesne teže. Razlog tiči v tem, da imamo v telesu nizke ravni hormona leptina, ki je odgovoren za obveščanje možganov o tem, kdaj smo siti, hkrati pa se ravni grelina – hormona, ki sproža lakoto – povišajo. Dejansko mnogo ljudi misli, da so lačni, čeprav so v resnici samo zaspani. Torej, če te kdo zasači pri popoldanskem dremežu, mu samo povej, da ne spiš, ampak si na dieti.

Kurkuma v Maleziji

To začimbo pri nas dodajamo le v curryje, v Maleziji pa je prisotna v najrazličnejših jedeh. Poleg tega, da ima protivnetne lastnosti, kurkuma vsebuje tudi kurkumin, ki zelo spodbuja kurjenje maščob. Raziskovalci so celo dokazali, da kurkuma zavira rast maščobnega tkiva in povečuje izgorevanje maščob. Začni jo dodajati v jedi med kuhanjem ali pa jo zmešaj z mlekom za kurkumin latte.

Več govorjenja v Franciji

To je verjetno najlažja metoda hujšanja, na katero smo kadarkoli naleteli: več govorjenja. Resnično ne bi morali sanjati o boljšem shujševalnem nasvetu!
Francozi obožujejo večerje v restavracijah – kar 92% francoskih družin vsak dan večerja zunaj. Za Francoze je prehranjevanje dejansko dogodek dneva.

Vložena kisla zelenjava na Madžarskem

Če si ljubiteljica kislih živil, potem skoraj zagotovo ljubiš Madžarsko. So narod ljubiteljev kisa in pojedo enormne količine vložene kisle paprike, zelja in paradižnika. Zelo znan shujševalni trik pa je tudi uživanje jabolčnega kisa.

Post v Indoneziji

Indonezijci so veliki zagovorniki posta ali po njihovo ‘Mutih’. V času Mutih-a Indonezijci uživajo le beli riž, pijejo pa samo vodo. Čeprav post ni namenjen hujšanju ali zmanjšanju vnosa kalorij za dan ali dva, pa je kljub temu dober način, da postaneš bolj pozorna na to, koliko poješ. Tvojemu prebavnemu sistemu da možnost, da se prečisti in izboljša svojo učinkovitost – kar vodi k izgubi teže.