Domov » Prehrana » 12 živil, za katera si nikoli nisi mislila, da jih lahko zamrzneš

12 živil, za katera si nikoli nisi mislila, da jih lahko zamrzneš

Prehrana
12 živil, za katera si nikoli nisi mislila, da jih lahko zamrzneš
📷 Pixabay

Ali tvoj zamrzovalnik res dosega svoj potencial?

1. Oreščki

Zamrzovalnik oreščkom dejansko podaljša rok trajanja, saj ohranja olja v njih sveža, da ne postanejo žarka. To pa je odlična novica za vse tiste, ki radi kupujejo oreščke v večjih količinah. Oreščke, ki jih boš v kratkem jedla obdrži na sobni temperaturi, ostale pa zamrzni. Na kuhinjskem pultu se bodo potem zelo hitro odtajali.

2. Kuhan riž

Si skuhala preveč riža? Shrani ga v neprodušno zaprto posodo in zamrzni, dokler ga zopet ne boš potrebovala. Ko si ga boš ponovno zaželela, ga preloži v posodo ali ponev, mu dodaj nekaj jedilnih žlic vode in ga odtajaj ali v mikrovalovni pečici ali pa na nizkem ognju na štedilniku.

3. Nariban sir

Koliko receptov zahteva malo naribanega sira, tebi pa ga potem ostane cela skleda? Enostavno ga preloži v zip vrečko in postavi v zamrzovalnik. Ko si boš naslednjič zaželela lazanjo, tortilje, pizzo ali karkoli drugega kar zahteva sir, ga preprosto odtajaj in uporabi.

4. Vino

Ti je v steklenici po večerji ostalo malo vina? Prelij ga v model za ledene kocke in uporabi v receptih, ki zahtevajo malo vina. Omaka za testenine ti bo zelo hvaležna.

5. Penina

Tako kot vino lahko v modelih za ledene kocke zamrzneš tudi penino, ki jo lahko potem dodaš pomarančnemu soku.

6. Nekuhana slanina

Slanina se na sobni temperaturi odmrzne zelo hitro. Tri do štiri rezine najprej položi eno zraven druge na pergamentni papir, le-to v zip vrečko in nato v zamrzovalnik.

7. Maslo

Zamrznjeno maslo je kuharska skrivnost največjih šefov. Zamrznjeno maslo naribaj v testo za bolj rahle piškote in pecivo. Maslo preprosto zamrzni v originalni embalaži v zip vrečki ali tesno zaviti srebrni foliji.

8. Sveža zelišča

Zelišča operi in osuši. Razreži na poljubno velike kose in razporedi na peki papir ter prekrij s polivinil vrečko. Ko so enkrat zelišča zamrznjena jih preloži v zip vrečko. Še ena opcija, kako lahko zamrzneš zelišča je, da jih sesekljaš, preložiš v model za ledene kocke, dodaš vodo in zamrzneš. Odtajaš jih tako, da zeliščno ledeno kocko položiš v ponev za poživitev omak in juh.

9. Testo za piškote

Ne glede na to ali je kupljeno ali domače, zamrznjeno testo za piškote bo od zdaj naprej tvoj najboljši prijatelj.

10. Kruh

Narezan kruh ali žemlje zavij v srebrno folijo in postavi v zamrzovalnik. Najbolje bo, da kruh zamrzneš svež. Kruh odtajaš tako, da ga odviješ, položiš na reže segrete pečice na 150°C za pet do deset minut.

11. Jajčni beljaki in jajčni rumenjaki

Tako kot vino in zelišča, se jajčne beljake in jajčne rumenjake zelo enostavno zamrzne v modelih za ledene kocke. Kocke boš morala popolnoma odmrzniti, če jih boš želel uporabiti za peciva – odmrzneš jih lahko v ponvi za omlete.

12. Stepena sladka smetana

Nikoli ni preveč sladke smetane, vendar če ti je slučajno kdaj kaj ostane, je nikar ne vrži stran. Stepeno sladko smetano razporedi na peki papir in zamrzni do trdnega. Nato preloži v zip vrečko za popoln dodatek vroči čokoladi. Stepena smetana se bo počasi talila v tvoji skodelici.