15 živil, ki dokazano pomagajo v boju proti celulitu

Celulit je estetsko stanje, ko so maščobne obloge na koži vidne kot vdolbinice oz. kot mu najraje rečemo, pomarančna koža. Opazimo ga lahko na kateremkoli delu telesa, vendar se ga običajno najbolj opazi na nogah in zadnjici. Celulit prizadane več kot 80% žensk po celem svetu, moške pa v zelo redkih primerih.

Obstaja več različnih dejavnikov, ki povzročajo celulit. Presežek estrogena, ki se pojavi zaradi hormonskega neravnovesja ali prekomerne teže. Drugi hormon, ki je vezan na celulit pa je inzulin, zato je pri ljudeh, ki imajo neuravnoteženo raven sladkorja v krvi, kot so diabetiki, večja verjetnost, da jih bo prizadel celulit. Prav tako pa veliko vlogo pri nastanku pomarančaste kože igra tudi stres.

Drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na nastanek celulita so genetske predispozicije, spol, rasa, bolezni in način življenja. Znanstveniki trdijo, da zdravilo za celulit ne obstaja, vendar se bomo me vseeno borile za njegovo manjšo vidnost!

 

Da masaža prizadetega dela telesa zelo pomaga, smo govorili že v članku Cellu-cup: Končno v kopalke brez celulita!, v nadaljevanju pa si preberi, katerih 15 živil moraš vključiti v svoje dnevne obroke, saj ti bodo poleg telovadbe in masaže še dodatno pomagali v boju proti celulitu, da boš v kopalkah izgledala najboljše kot lahko!

1. Sardele
Sardele in ostale ribe z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin. Žal z običajno hrano zaužijemo največ omega-6 maščobnih kislin, ki so v zrnih in drugih ogljikohidratnih živilih. Uživanje rib pripomore v boju proti estrogenu, ki ga zaužijemo z dnevnimi obroki. Tako kot sardele, imajo visoko vsebnost omega-3 maščobnih kislin tudi losos in ostrige. Če nisi ljubiteljica rib oz. nimaš časa razmišljati o obrokih, si lahko pomagaš tudi s prehranskimi dodatki v obliki kapsul, ki vsebujejo koristne maščobne kisline.

2. Limone

Agrumi so odlična živila, saj zmanjšajo vpliv ogljikovih hidratov na naše telo. Enostavni ogljikovi hidrati se hitro prebavijo in pretvorijo v sladkor, ki vpliva na raven sladkorja v krvi. Pokapaj malo limone po hrani, da še izboljšaš okus in povečaš zdravstvene koristi. Agrumi lahko tudi očistijo jetra, kar pripomore k zmanjšanju ravni estrogena v telesu in posledično k bolj gladki in napeti koži na nogah.

3. Rdeče vino
Rdeče vino vsebuje resveratrol in nekateri ljudje verjamejo, da ima koristi proti staranju. Na žalost je kar nekaj študijo pokazalo, da ta spojina nima takega učinka, vendar pa obstajajo nove študije, ki želijo dokazati, da resveratrol pripomore k zmanjšanju ravni estrogena v telesu. Ta sestavina se nahaja v ovoju grozdja, največ pa ga vsebuje rdeče grozdje. Višje koncentracije resveratrola, ki jih samo z uživanjem grozdja nikakor ne moremo doseči, lahko v telo vnesemo s prehranskimi dodatki.

4. Piščančje prsi
Pusto meso, kot so piščančje prsi brez kože, so zelo koristne za uravnoteženo raven inzulina v krvi. Beljakovine v mesu nas nasitijo za dlje časa in upočasnijo prebavo, kar upočasni tudi sproščanje inzulina v kri, zato je raven sladkorja lepo uravnotežena. Konstantna raven inzulina zelo vpliva na to, da se celulit kasneje oz. sploh ne razvije, zato spremeni svoj način življenja in jej z beljakovinami bogato hrano.
Kaj pa vegetarijanke? Namesto belega mesa jej tofu, kvinojo, amarant, chia semena, jajčni beljak, fižol, lečo, grah, seitan (vegetarjansko “meso”),…

5. Česen
Čebula in česen sta splošno znana po svojih zdravilnih učinkih. Sta člana družine lukovk, ki zelo pripomorejo k zmanjšanju nihanja ravni sladkorja v krvi. Čeprav imamo po zaužitju neprijeten zadah, je ti dve živili najbolje uživati surovi, saj na ta način v telo vnesemo največ koristnih snovi. Na zeleno solato si nareži strok česna, v paradižnikovo solato pa dodaj še malo mlade čebule. Ostala živila, ki spadajo v rod lukovk so še zelena čebula, por in šalotka.

6. Staran sir
Starani sir ima visoko vsebnost konjugirane linolne kisline oz. CLA, ki lahko na naraven način zniža raven estrogena. Konjugirano linolno kislino lahko najdemo v kravjih mlečnih izdelkih, kot so maslo, sir in mleko. Največ te spojine vsebujeta surovo kravje mleko in sir. Če si močnejše postave bodi pri uživanju mlečnih izdelkov bolj previdna, saj CLA lahko poveča tveganje za odpornost proti inzulinu.

7. Avokado

Avokado je odlična hrana za uravnavanje ravni inzulina, hkrati pa skrbi za manjšo opaznost celulita. To super živilo je polno kalija in folne kisline in čeprav ima visoko vsebnost maščob, vsebuje hkrati tudi ogromno vlaknin. Je odličen in zdrav nadomestek za margarino in majonezne namaze. Z vilico pretlači pol avokada, začini z malo popra in soljo ter namaži na polnozrnat toast. Kljub vsem pozitivnim lastnostim pa s količinami ne pretiravaj, pol avokada na dan je popolnoma dovolj.

8. Šparglji
Ta okusna zelenjava je zmagovalka v boju proti stresu. Šparglji vsebujejo folate, za katere je znano, da pomagajo premagati stres. Folat je tudi zelo pomembno dopolnilo za nosečnice. Folno kislino ali folat lahko med sestavinami najdemo tudi kot vitamin B9. Folna kislina je v obliki prehranskega dopolnila, folat pa je naravne oblike, saj je prisoten v naravi. Šparglji imajo visoko vsebnost folata, prav tako pa tudi fižol, listnata zelenjava, večina sadja in obogateni izdelki iz žitaric.

 

9. Zeleni čaj
Zeleni čaj vsebuje izjemne antioksidante, ki pomagajo ohranjati telo zdravo in preprečujejo nastanek celulita. Nekatere študije so celo pokazale, da pohitri metabolizem in zmanjša maščobne zaloge. Celulit so žepki maščobe, ki so neenakomerno porazdeljeni in te žepke lahko zmanjšamo ali odpravimo, če uživamo zdravo prehrano in maščobe, ki pa naj bodo zgolj nenasičene. Zeleni čaj je priporočljivo piti čez cel dan, saj bomo imeli tako od njega največ koristi.

10. Češnje
Češnje in ostalo jagodičevje so odlična hrana, ko želimo imeti raven inzulina pod nadzorom. Ta živila imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da postopoma in počasneje dvignejo raven sladkorja v krvi kot drugo sadje. Med sadje z nizkim glikemičnim indeksom spadajo tudi jabolka, hruške in breskve, izogibati pa se moramo sadju z visokim glikemičnim indeksom zaradi visoke vsebnosti sadnega sladkorja, kamor spadajo melone, mango in ananas.

11. Kamilični čaj
Kamilični čaj je velik borec proti stresu. Kemikalije, ki se sproščajo v telo, ko smo pod stresom, imajo lahko fizični učinek na naše telo. Študije so pokazale, da lahko prehranska dopolnila s kamilico pomagajo bistveno zmanjšati občutek tesnobe. Naredi si kamilični čaj preden greš v posteljo za dober, sproščujoč spanec.

12. Kumare
Zelo pomemben dejavnik pri celulitu je hidracija. Vodo je tekom dneva treba piti in tudi zaužiti s hrano. Ena izmed takih super živil, ki vsebujejo kar 90% vode so kumare, poleg njih pa so polni vode tudi zelena, lubenice, ananas, zelena solata, paradižnik, brokoli in zelje. Kadar le lahko, uživaj sadje in zelenjavo surovo, saj boš tako z njimi v telo vnesla največ vode.

13. Oreščki

Surovi oreščki imajo neverjetne anti-estrogene spojine. Vsebujejo rastlinske sterole, ki zavirajo absorpcijo slabega holesterola. Ta spojina poveča progesteron pri ženskah in testosteron pri moških, ki lahko uravnoteži preveč aktivni estrogen. Oreščki z visoko vsebnostjo rastlinskih sterolov so arašidi, mandlji, orehi in ameriški orehi. Zelenjava in sadje imata majhne količine rastlinskih sterolov, vendar se v nekaterih trgovinah lahko kupi živila, ki imajo dodane rastlinske sterole.

14. Polnozrnate žitarice
Polnozrnate žitarice imajo visoko vsebnost rastlinskih sterolov, največ pa jih vsebujejo pšenični kalčki, ovseni otrobi, riževi otrobi, polnozrnati otrobi in rjavi riž. Neoluščena zrna tudi poskrbijo za uravnoteženo raven inzulina v krvi, saj upočasnijo sproščanje sladkorja v kri. Imajo tudi visoko vsebnost vlaknin, ki te bodo nasitila za dlje časa. Ta čudovita živila preprosto vključiš v svojo prehrano tako, da beli kruh zamenjaš z rjavim, bele testenine z ajdovimi, pirinimi ali polnozrnatimi in beli riž z rjavim, neoluščenim.

15. Papaja
Papaja je odlično sadje, ki prekipeva od vitamina C. Ta vitamin podpira kolagen v koži, ki ohranja naše telo napeto in zdravo. Če se kolagen razgradi, se naša koža povesi in maščobne obloge postanejo bolj vidne. Papaja je odlična in zelo okusna preventiva, zato si namesto ene velike pomaranče, tokrat privošči skodelico tega super oranžnega tropskega sadja.