20 let vseslovenske akcije: Poglavitni cilj ostaja izboljšanje ustnega zdravja Slovencev

15. oktober letos že 20. leto naznanja pričetek akcije Zdrave dlesni, katere poslanstvo je ozaveščanje, prepoznavanje in preprečevanje parodontalne bolezni. Gre za eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni, s katero se srečuje več kot 90 odstotkov Slovencev. Ker so vnete dlesni, karies in zadah večinoma posledice pomanjkljive ustne higiene, je ključna preventiva. Zato je izredno dragocena podpora številnih strokovnjakov za ustno zdravje. V povprečju se jih k sodelovanju letno prijavi več kot 1200. To pomeni, da je pouka o preventivi z informacijami o popolni ustni higieni deležnih več kot 65.000 posameznikov.

20 let vseslovenske akcije: Poglavitni cilj ostaja izboljšanje ustnega zdravja Slovencev
Le 68% Slovencev si zobe umiva dvakrat dnevno. (Foto: Marko Pigac)

Kljub temu, da je ustrezna ustna higiena eden od temeljev skrbi za ustno in splošno zdravje, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zanjo primerno (umivanje vsaj dvakrat dnevno) skrbi le 68, 4 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije v starosti 18-74 let. Medtem, ko se statistika obolevnosti zaradi kariesa pri odraslih ne spremlja, pa na NIJZ vodijo evidenco zdravja obzobnih tkiv med populacijo prebivalcev, starih 45-95 let. Rezultati kažejo na visoko prevalenco bolezni obzobnih tkiv.

»Z vnetimi dlesnimi oziroma eno od oblik parodontalne bolezni se srečuje več kot 90 odstotkov Slovencev pa se, zaradi odsotnosti bolečine, tega velikokrat ne zavedajo. A posledice so resne. Ob tem, da napredovanje parodontalne bolezni lahko vodi v izgubo zob, imajo vnetni procesi v ustni votlini tudi pomemben vpliv na splošno zdravje – še posebej, če so že prisotne kronične bolezni, kot so srčno-žilna obolenja in diabetes. Zato je ključna preventiva in ozaveščanje o tveganju, za kar si v partnerstvu s številnimi strokovnjaki za ustno zdravje prizadevamo z akcijo Zdrave dlesni. Ti v času trajanja, med 15. oktobrom in 15. novembrom, še aktivneje ozaveščajo o posledicah vnetja dlesni ter spodbujajo k popolni ustni higieni,« bistvo akcije Zdrave dlesni povzema njena vodja, Katarina Petrović.

Popolna ustna higiena v praksi pomeni, da vsakodnevno očistimo vse ploskve zob – vidne in očem skrite. Pri tem smo običajno lahko najučinkovitejši z gosto, nežno in mehko zobno ščetko ter ustrezno izbranimi medzobnimi ščetkami. »Vodilo blagovne znamke Curaprox, ki akcijo Zdrave dlesni podpira od vsega začetka, je ‘Boljše zdravje za vas’ in temu dosledno sledi razvoj vseh izdelkov, ki zato morajo biti učinkoviti ter neškodljivi za zobe in dlesni. Dejstvo je, da ustno zdravje pomembno prispeva k splošnemu zdravju, zato ni vseeno, kakšne pripomočke uporabljamo za njegovo vzdrževanje. Prav je, da je o pomenu ustnega zdravja in načinih za njegovo vzdrževanje, ustrezno poučenih čim več ljudi in takšno informiranje lahko izvedejo predstavniki stroke, ki so tudi izvajalci aktivnosti Zdrave dlesni. Ker je eno od naših poslanstev tudi izobraževanje posameznikov vseh starostnih obdobij o kakovostni in celostni ustni negi, je naša naveza zelo organska,« je dejala Tadeja Osvald, direktorica Curaden Slovenija, ki je uvoznik in distributer izdelkov blagovne znamke Curaprox.

20 let vseslovenske akcije: Poglavitni cilj ostaja izboljšanje ustnega zdravja Slovencev
Vsak zob ima pet ploskev, z zobno ščetko pa lahko očistimo samo tri, zato obvezno potrebujemu tudi medzobno ščetko. (Foto: Marko Pigac)

»Akcije ozaveščanja prebivalcev Slovenije o pomenu preventive pri zagotavljanju ustnega zdravja so izjemnega pomena, zato jih zmeraj radi podpremo. Dobro ustno zdravje namreč pripomore k boljšemu splošnemu zdravju in podaljšuje življenje. Ker je prevalenca bolezni dlesni pri odraslih še zmeraj izjemno visoka, so prizadevanja v okviru akcije Zdrave dlesni že dvajset let nepogrešljiva stalnica«, dodaja Krunoslav Pavlović, podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije in predsednik odbora za zobozdravstvo pri ZZS.

Vsi sodelujoči strokovnjaki za ustno zdravje v okviru akcije Zdrave dlesni pacientom izmerijo medzobne prostore, jih naučijo rokovati z medzobnimi ščetkami in jim razložijo, na kaj morajo pri izbiri in uporabi biti pozorni. Pomembno je, da se ne ustrašimo krvavenja, ki je prisotno predvsem na začetku uporabe medzobnih ščetk. Krvavitev iz dlesni je namreč znak vnetja, to pa je posledica slabe ustne higiene. Samo z dobro higieno lahko preprečimo vnetje dlesni, torej odpravimo krvavenje. Dobro si je še zapomniti, da ko so dlesni vnete, so tudi otekle in nabrekle. Ko jih z redno in popolno ustno higieno pozdravimo, uplahnejo, zato so prostori med zobmi večji. Po redni uporabi medzobne ščetke, ko smo vnetje dlesni odpravili, moramo zato seči po večji medzobni ščetki. Spodbudno je, da se pri pacientih, pri katerih so glavna težava občutljive in krvaveče dlesni, svetovanje in prikaz redne uporabe medzobnih ščetk ustrezne velikosti izkaže s pozitivnimi rezultati, to pomeni v izboljšanju ustnega zdravja,« pojasnjuje doktorica dentalne medicine Tea Šket Strajnšak.

20 let vseslovenske akcije: Poglavitni cilj ostaja izboljšanje ustnega zdravja Slovencev
Krunoslav Pavlović, Tadeja Osvald, Katarina Petrović, Tea Šket Strajnšak (Foto: Marko Pigac)

Akcija Zdrave dlesni se je leta 2004 začela kot enotedenska aktivnost v zobnih ordinacijah. Takrat je v njej sodelovalo 450 strokovnjakov za ustno zdravje, ki so z nasveti pomagali 22.500 pacientom. V letošnji jubilejni 20. akciji Zdrave dlesni, ki od leta 2017 poteka cel mesec, bo sodelovalo več kot 1300 strokovnjakov za ustno zdravje, informacije o popolni ustni higieni pa bo s tem pridobilo okoli 130.000 posameznikov.