fbpx

3 poletna živila, ki hitro odpravijo napihnjenost

Obstaja več stvari, ki lahko povzročijo napihnjenost, od zaprtja do napačne hrane in prenajedanja. Ne glede na to, zakaj se počutiš napihnjeno, ne moremo zanikati dejstva, da je občutek zelo neprijeten – in ko se to zgodi, si želiš le hitrega olajšanja. Na srečo, čeprav ni zanesljivega načina, da bi težava takoj izginila, si nekaj pomagaš z nekaj okusnimi živili, na katera morda sploh nisi pomislila, da ti lahko izjemno pomagajo pri odpravljanju napihnjenosti.

1. Ananas

Vsi vedo, da je ananas okusen, ampak ali si vedela, da lahko pomaga tudi pri lajšanju napihnjenosti? To pa zato, ker to tropsko sadje vsebuje protivnetni encim, imenovan bromelai, ki pomaga razgraditi beljakovine, kar lahko zmanjša napihnjenost. Ta encim tudi pomaga zmanjšati vnetje in pomiriti prebavni trakt. Vnetje je lahko eden glavnih vzrokov za prebavne težave, zato je njegovo preprečevanje odličen način za zmanjšanje kronične napihnjenosti in ohranjanje zdravega črevesja.

2. Meta

Meta vsebuje mentol, spojino, ki daje temu zelišču značilen hladen okus in vonj. Izkazalo se je, da lahko mentol dela tudi čudeže za prebavo. To pa zato, ker pomaga sprostiti trebušne mišice, kar lahko pomaga pri lajšanju prebavnih težav, kot je napihnjenost. Eden odličnih načinov za izkoriščanje teh prednosti je pitje čaja poprove mete.

Tropsko sadje proti napihnjenosti - Modna.si
Tropsko sadje (Foto: Envato Elements)

3. Papaja

Papaja je pogosto spregledan sadež, vendar ponuja ogromno koristi za zdravje, vključno z dejstvom, da lahko pomaga pri prebavi. Papaja vsebuje papain, encim, ki pomaga pri razgradnji beljakovin in ogljikovih hidratov ter zmanjšuje pline in napenjanje. Tako kot ananas lahko tudi ta sadež pomaga pri lajšanju vnetij in pomiri prebavni trakt, oboje pa lahko spodbuja bolj zdravo črevesje in posledično nudi olajšanje pri napihnjenosti.

Seveda pa je pri preprečevanju napihnjenosti izjemno pomembno tudi to, da ugotoviš, katera hrana te napenja in se ji izogibaš. V kolikor opažaš, da je napihnjenost pri tebi kronična težava, čim prej obiši zdravnika, če pa napihnjenost opaziš le tu in tam, pa si pomagaj s katerim izmed zgornjih treh živil.