fbpx

3 sadeži za v jogurt, ki pospešijo tvojo prebavo

Sadje in jogurt sta lahko popoln duo bogat z vlakninami, ki ju lahko zaužiješ za zajtrk, kot nasitno malico ali prigrizek za povečanje energije v kateremkoli delu dneva.

V nadaljevanju predstavljamo tri preizkušene sadeže, ki lahko, če jih dodamo grškemu jogurtu, naredijo čudeže za zdravje črevesja in spodbujajo bolj gladko prebavo.

Robide

Uživanje prigrizka ali obroka, ki vsebuje veliko vlaknin, je zaželeno iz več razlogov, kar se tiče zdravja črevesja. Vlaknine podpirajo zdrav prebavni sistem, pomagajo pri razstrupljanju, topne vlaknine pa hranijo mikrobiom, kar pomaga uravnavati krvni sladkor in nas tudi ohranja dlje časa site. Robide so odlično sadje, ki ga lahko dodaš jogurtu za obrok, ki je bogat z vlakninami. Uživanje robid z eno skodelico nesladkanega, polnomastnega grškega jogurta najbolj koristi tvojemu črevesju in prebavi, poleg tega pa je ta sadež tudi odličen vir vitamina C in K, ki koristita splošnemu zdravju.

Borovnice

Jagodičevje vseh sort, še zlasti pa borovnice, vsebujejo vlaknine in fitonutriente, ki v telesu delujejo kot antioksidanti. Antioksidanti delujejo tako, da zmanjšajo poškodbe prostih radikalov zaradi toksinov, ki vodijo do vnetij in kroničnih bolezni, skupaj z zunanjimi učinki, ki so povezani s staranjem. Borovnice imajo med jagodičevjem največ antioksidantov, kar lahko pomaga pri preprečevanju številnih bolezni, ena skodelica pa vsebuje štiri grame za črevesje zdravih vlaknin. Njihovi specifični antioksidanti so flavonoidi, rastlinske spojine, ki jim dajejo zaščito, nam pa ob zaužitju nudijo podobno zaščito tudi na celični ravni.

Vsestranske borovnice vsebujejo tudi veliko hranilnih snovi, hkrati pa malo kalorij, zaradi česar so idealna sestavina šejkov, sladic, jogurtov ali sladolednih prelivov, lahko pa jih seveda uživamo tudi samostojno. Borovnice povezujejo tudi z znižanje krvnega tlaka, krvnega sladkorja in splošnega tveganja za kronične bolezni.

Jogurt z borovnicami in malinami - Modna.si
Jogurt z borovnicami in malinami (Foto: wirestock / Freepik)

Maline

Maline sodije med sadeže z največ vlakninami – 1 skodelica malin vsebuje osem gramov vlaknin, kar je skoraj 30% tvojih dnevnih potreb po vlakninah. Dodajanje praktično kateregakoli jagodičevja nesladkanemu (ali rahlo sladkanemu) jogurtu, lahko tudi brez laktoze (na primer sojin jogurt) je odlična ideja za pripravo hitrega prigrizka z veliko vlakninami.

Jogurt (še posebej grški jogurt) že dolgo povezujejo z bolj zdravo prebavo in zdravjem črevesja. Zelo priporočljivo je uživanje jagodičevja vsak dan za vnos več vlaknin ter tudi, če si želiš zdravo hujšati. Še zlasti maline vsebujejo visoko raven antioksidantov, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja po celem telesu. Vsebujejo tudi velike količine vitaminov in mineralov, ki lahko pomagajo pri boju proti vnetjem in ohranjajo tvoje telo zdravo.