3 triki, kako VSAK obrok narediti bolj zdrav in hujšanju prijazen

Želja po bolj zdravem prehranjevanju je prvi korak do boljšega življenja in bolj vitke postave. Vendar pa včasih ne vemo, kako se dejansko lotiti bolj zdravega prehranjevanja, še zlasti če nismo ravno veliki ljubitelji zelenih sokov in ostalih zdravih trendov.

Na srečo moraš upoštevati le tri preproste trike in nasvete, s katerimi boš čisto vsak obrok naredila nekoliko bolj zdrav in hranljiv.

1. Vadi intuitivno prehranjevanje (in se bolj poduči o tem, kar ješ)

Preden pripraviš ali zaužiješ kateri koli “zdrav” obrok, če je tvoj cilj shujšati, se poduči več o intuitivnem prehranjevanju. Pot do izgube teže je lahko pogosto dolga in težka, zato je uživanje hrane, ki ti daje energijo in v kateri dejansko uživaš, ključnega pomena. Pozabi na hitre diete, s katerimi boš na teden izgubila 1 do 2 kilograma. To se na začetku sliši super, ampak na žalost deluje le tistih nekaj tednov, ko se te diete držiš. Pomembno je, da se osredotočimo na trajnostne metode hujšanja, ki pa ne zahtevajo znatnega omejevanja kalorij, dolgih treningov ali izločanja glavnih skupin živil ali makrohranil.
Intuitivno prehranjevanje je eden od pristopov, ki osebam na dieti omogoča, da pridejo v stik s svojo resnično lakoto in sitostjo. Rezultat te metode je izguba teže, saj posameznik je, ko je resnično lačen in preneha, ko je sit. To povzroči trajno izgubo teže, saj si začnemo zaupati in razumeti potrebe svojega telesa. Raziskave so tudi pokazale, da načrtovanje obrokov vnaprej lahko dela čudeže.

2. Predelane sestavine zamenjaj s polnovrednimi živili

Čeprav lahko traja nekaj časa, da predelane sestavine v celoti zamenjamo s polnovrednimi živili, bogatimi s hranili, kot so sveže sadje in zelenjava ter ostala nepredelana živila, pa z njimi v svoje telo vnesemo veliko več vitaminov in mineralov. Najbolje je, če uživamo čim manj predelane ogljikove hidrate, kot so polnozrnate žitarice, oreščki, semena, stročnice, sadje in zelenjava, v njihovi naravni nepredelani obliki, saj takšni niso škodljivi za naš metabolizem. Delujejo protivnetno, vsebujejo veliko vlaknin in pomagajo uravnavati težo.
Izogibati pa se je potrebno zelo predelanim ogljikovim hidratom, kot so ocvrta hrana in peciva, če si želimo dolgotrajno shujšati. Takšna živila pri katerikoli starosti ne zagotavljajo nobenih prehranskih koristi, so pogosto brez vitaminov in mineralov, antioksidantov ter protivnetnih spojin.

Poslovna ženska je špagete na rukolini posteljici. - Modna.si
Poslovna ženska je špagete na rukolini posteljici. (Foto: Envato Elements)

3. Vsakemu obroku dodaj eno zeleno zelenjavo

Zelena zelenjava je izjemno pomemben del naše prehrane, saj vsebuje železo, brez katerega ni življenja. Kisik se v pljučih veže na železo v hemoglobinu in skupaj po krvi potujeta do celic, katerim dostavljata kisik.
Če se na splošno dokaj zdravo prehranjuješ in si občasno zaželiš pico, lahko le-to izboljšaš za svoje zdravje tako, da ji na primer po vrhu dodaš rukolo ali pa si zraven pripraviš veliko skledo solate. Prav tako lahko rukolo uporabiš za izboljšanje ocvrte hrane (če se ji ne moreš upreti), ki jo položi na rukolino posteljico. Če ti je zadišala smetanova omaka, lahko v njo dodaš malo špinače, s katero lahko zelo enostavno obogatiš praktično katero koli jed.