3 živila za čisto in sijočo kožo

Čista in zdrava polt je podprta z zadostno hidracijo in prehrano, bogato s hranili. V nadaljevanju odkrij tri živila, ki bi jih morala uživati vsak dan, saj spodbujajo zdrav sijaj kože.

1. Mastne ribe (losos, skuša, sled)

Te vrste rib ob rednem uživanju ne pomagajo le tvoji koži, da postane čistejša, ampak vsebujejo tudi nešteto drugih koristi za kožo. Mastne ribe so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki lahko nudijo številne potencialne koristi za zdravje kože. Izkazalo se je, da lahko omega-3 maščobne kisline in druge beljakovine, ki jih najdemo v teh vrstah rib, pomagajo ohranjati celovitost in teksturo kože ter jo ohranjajo prožno. Poleg tega vitamin E v mastnih ribah pomaga zaščititi kožo pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzročajo okoljski dejavniki. Zlasti omega-3 so ključna sestavina za sijočo kožo, saj izboljšajo elastičnost in vlaženje kože ter preprečujejo pustost. Zdrave maščobe v mastnih ribah znižujejo občutljivost kože na sonce in vnetja ter upočasnjujejo prezgodnje staranje. Ribe so polne beljakovin, vitamina E in cinka, ki so potrebni za učinkovito regeneracijo celic ter elastično, močno in svetlejšo kožo.

Preberi si tudi:
Recept: Topla solata z lososom in kuskusom

Recept: Topla solata z lososom in kuskusom

Čeprav imajo solate sloves, da so lahkotne, pa je ta z lososom in kuskusom ter dodatkom koromača zelo bogata in nasitna. Losos je bogat z zdravimi maščobami in…

2. Kvinoja

Ko boš to poletje pripravljala “rižote” in solate, dodaj tem jedem kvinojo za bolj sijočo polt. Kvinoja je odličen vir rastlinskih beljakovin in je odlična hrana za sijočo kožo. To starodavno žito je eden največjih prehranskih virov riboflavina, ki pomaga ohraniti kožo čvrsto, hkrati pa potencialno zmanjša videz gub in drobnih linij.

Preberi si tudi:
Zdravo in okusno: Kvinoja z eksotičnim pridihom

Zdravo in okusno: Kvinoja z eksotičnim pridihom

Skrivnost je v tekočini! Rada bi se prehranjevala zdravo. Res vlagaš ogromno truda v to. Zmanjšala si že količino zaužite soli, pire krompir si zamenjala s cvetačo, skratka…

3. Temno zelena listnata zelenjava

Še več odličnih novic za tvoje poletne solate – temno zelena listnata zelenjava je odlična za pridobitev čistejše kože, ki si jo želiš. Listnata zelenjava, še zlasti špinača, bi morala biti sestavni del vsake zdrave prehrane, saj je zelo bogata s hranili, ki imajo veliko koristi za nego kože. Zlasti špinača je tudi odličen vir beljakovin. Podobno kot citrusi je tudi zelena listnata zelenjava bogat vir vitamina C, ki pomaga podpirati proizvodnjo kolagena. Ostala hranila v zeleni listnati zelenjavi lahko pomagajo tudi pri tem, da tvoja koža ostane gladka in navlažena.
Brokoli je še ena zelena zelenjava, ki lahko spodbudi čistejšo in bolj sijočo polt. Pohvali se lahko z visoko vsebnostjo vitamina A in C, cinka in drugih mineralov, ki spodbujajo zdravje kože. Je poln luteinskih karotenoidov, ki preprečujejo poškodbe kože zaradi oksidativnega stresa – pogostih vzrokov za znake staranja, kot so suhost, pustost, gube in fine gubice. Brokoli vsebuje tudi sulforafan, ki se lahko bori proti prostim radikalom in ščiti kožo pred škodljivimi UV žarki.

Preberi si tudi:
Recept: Zeleni makaroni s sirom

Recept: Zeleni makaroni s sirom

Makaroni s sirom. Hiter in okusen obrok, ki pa žal nima nobenih hranilnih koristi. Kar pa lahko zelo enostavno spremeniš tako, da mu dodaš nekaj zdravih sestavin, kot…