4 napake, ki jih delaš pri pomivanju kozarcev za vino
Ali veš, kako se pravilno pomije kozarce za vino? Ker si a) ne želiš ponesreči razbitih kozarcev in b) motnega stekla.
1. Kozarec držiš za steblo
Če še ne veš, to je najbolj krhek del kozarca. Ko ga spiraš pod tekočo vodo, ga je najbolje držati za “skledo” kozarca, saj je bolj trdna. Poleg tega pa ko stvari postanejo bolj spolzke pod vodo, boš imela tam boljši oprijem.
2. Uporabljaš vročo vodo
Razumemo. Želiš si, da bi bili tvoji kozarci bleščeče čisti in brez bakterij. Vendar pa lahko prevroča voda povzroči, da občutljivo steklo poči. Kozarce zato raje pomivaj z mlačno vodo.
3. Uporabljaš odišavljen gel za ročno pomivanje posode
Najbolj ti je všeč z jabolkom odišavljen gel, vendar pa bo uporaba le-tega na kozarcu lahko povzročila, da bo imelo vino ob naslednjem pitju iz tega kozarca malo drugačen okus, saj se lahko vonjave gela in note rdečega ali belega vina med seboj pomešajo. Rešitev: Na zalogi imej vedno steklenico neodišavljenega gela in kozarce vedno pomivaj z njim.
4. Mokre kozarce pustiš, da se posušijo na zraku
Potem, ko jih spereš pod mlačno vodo, bi jih najraje pustila, da se posušijo na zraku (ker je to seveda najlažje). Ampak, če je v tvojem predelu voda trda, lahko mineralne surovine na kozarcih pustijo vodne madeže. Raje jih do suhega obriši s kuhinjsko krpo ali krpo iz mikrovlaken, da bo steklo popolnoma čisto in bolj sijoče.