5 korakov, kako pripraviš garderobno omaro na jesenska oblačila

Jesen je že tik pred vrati, kar pomeni, da bomo morali počasi poletna oblačila odstraniti iz omare in vanjo pospraviti toplejše, jesenske kose. Ključnega pomena pri menjavi sezonskih oblačil je, da omaro prej očistiš, poleg tega pa tudi razmisliš, katere klasične kose lahko nosiš iz sezone v sezono in jih pospraviš v ospredje.

Sledi 5 preprostih korakov za dobro urejeno omaro, s katero boš pripravljena na prihajajoče hladnejše dni.

1. Daruj ali zavrzi poletna oblačila

Začni s krčenjem oblačil za toplo vreme. Iz omare vzemi vsa poletna oblačila in naredi tri kupe: obdrži, podari/prodaj, zavrzi. Če je oblačilo prehodno in ga lahko nosiš tudi jeseni ali pa je nekaj, kar boš z veseljem nosila tudi prihodnje leto, potem ga definitivno obdrži. Če je bilo oblačilo muha enodnevnica in se ti zdi, da ga je povsod že preveč ali pa oblačila nisi nosila v preteklih treh mesecih, ga postavi na kup ‘podari/prodaj’ in ga odnesi v dobrodelno organizacijo ali pa prodaj na spletu. Če je oblačilo raztegnjeno ali v zelo slabem stanju, ga zavrzi.

2. Neprehodna poletna oblačila shrani

S kupa ‘obdrži’, od oblačil, ki so primerna tudi za prehodno obdobje, loči tista, ki so primerna samo za toplo vreme in jih pospravi. Na primer, kratek top brez rokavov, denim kratke hlače, sandale in slamnate klobuke definitivno ne boš nosila ne septembra ne oktobra, sploh pa ne v zimskih mesecih. Vse, kar očitno kliče po eksotičnih počitnicah, definitivno pospravi v zadnji kot omare.

3. V ospredje postavi jesenska oblačila

Iz zadnjega dela omare povleci v ospredje vse jakne, bluze z dolgimi rokavi, šale in gležnarje. Lahkotne, plapolajoče silhuete naj zamenjajo bolj spolirani kroji. Zelo pomembno je, da to narediš čim prej, saj boš le tako lahko začela posamezne kose postopoma vključevati v prehodne jesenske stajlinge.

4. Organiziraj po prednosti

Zdaj je pravi čas, da organiziraš po pomembnosti in dostopnosti. Klasične kose, kot so bele majice in topi obesi ali zloži v ospredje, da ustvariš osnovo. Zraven dodaj prehodna poletna oblačila, ki jih lahko še vedno nosiš tudi v jeseni (pospravila jih boš kasneje, ko bo jesensko vreme postajalo vedno bolj mrzlo). Sledijo naj jim prava jesenska oblačila, v zaporedju od najtanjših do najdebelejših (najprej tanke pletenine in majice, čisto na koncu pa jakne in plašči).

5. Počisti omaro in predale

Z dezinfekcijskim sprejem in krpico očisti vse police, ogledala in predale. Ne samo, da bo izgledalo veliko bolj čisto in urejeno, tudi oblačila in dodatki bodo veliko dlje časa ostali v dobrem stanju. Pomembno je tudi, da oblačila lepo zložiš in s tem preprečiš gube. Za še lepšo preglednost in urejenost pa si lahko pomagaš tudi s škatlami za shranjevanje (za nedrčke, spodnje hlače, nogavice, pasove,…).

Preberi si tudi:
5 načinov, kako poletna oblačila nositi jeseni - Modna.si

5 načinov, kako poletna oblačila nositi jeseni

Vsestranskost je ključna! Poletje se počasi bliža koncu in kaj hitro bomo zajadrali v jesen, ko se bodo temperature znižale, število sončnih dni pa konkretno zmanjšalo. Verjetno si…