5 korakov, kako pripraviš garderobno omaro na jesenska oblačila

Jesen je že tik pred vrati! Seveda je dodajanje novih oblačil v omaro nujno obvezno, vendar pa je ključnega pomena tudi, da prej očistiš in reorganiziraš stvari v omari (pospraviš letošnja poletna oblačila in v ospredje postaviš klasične kose, ki jih lahko nosiš iz sezone v sezono). Sledi 5 preprostih korakov za dobro urejeno omaro, s katero boš pripravljena na prihajajoče hladnejše dni.

1. Daruj ali zavrzi poletna oblačila

Začni s krčenjem oblačil za toplo vreme. Iz omare vzemi vsa poletna oblačila in naredi tri kupe: obdrži, podari/prodaj, zavrzi. Če je oblačilo prehodno in ga lahko nosiš tudi jeseni ali pa je nekaj, kar boš z veseljem nosila tudi prihodnje leto, potem ga definitivno obdrži. Če je bilo oblačilo muha enodnevnica in se ti zdi, da ga je povsod že preveč ali pa oblačila nisi nosila v preteklih treh mesecih, ga postavi na kup ‘podari/prodaj’ in ga odnesi v dobrodelno organizacijo ali pa prodaj na spletu. Če je oblačilo raztegnjeno ali v zelo slabem stanju, potem ga zavrzi.

(Sarah Vonh)
(Sarah Vonh)

2. Neprehodna poletna oblačila shrani

S kupa ‘obdrži’, loči oblačila, ki so primerna tudi za prehodno obdobje od tistih, ki so primerna samo za toplo vreme in slednja pospravi. Na primer, kratek top brez ramen, denim kratke hlače, pom pom sandale in slamnate klobuke definitivno ne boš nosila ne septembra ne oktobra, sploh pa ne v zimskih mesecih. Vse, kar očitno kliče po eksotičnih počitnicah, definitivno pospravi v zadnji kot omare.

(Stylizimo Blog)
(Stylizimo Blog)

3. V ospredje postavi jesenska oblačila

Iz zadnjega dela omare povleci v ospredje vse jakne, bluze z dolgimi rokavi, šale in gležnarje. Lahkotne, plapolajoče silhuete naj zamenjajo bolj spolirani kroji. Zelo pomembno je, da to narediš čim prej, saj boš le tako lahko začela posamezne kose postopoma vključevati v prehodne jesenske stajlinge.

(Le Fashion)
(Le Fashion)

4. Organiziraj po prednosti

Zdaj je pravi čas, da organiziraš po pomembnosti in dostopnosti. Klasične kose, kot so bele majice in topi obesi ali zloži v ospredje, da ustvariš osnovo. Zraven dodaj prehodna poletna oblačila, ki jih lahko še vedno nosiš tudi v jeseni (pospravila jih boš kasneje, ko bo jesensko vreme postajalo vedno bolj hladno). Sledijo naj jim prava jesenska oblačila, v zaporedju od najtanjših do najdebelejših (najprej tanke pletenine in majice, čisto na koncu pa jakne in plašči).

(Pink Foxy)
(Pink Foxy)

5. Počisti omaro in predale

Z dezinfekcijskim sprejem in krpico očisti vse police, ogledala in predale. Ne samo, da bo izgledalo veliko bolj čisto, tudi oblačila in dodatki bodo veliko dlje časa ostali v dobrem stanju. Pomembno je tudi, da oblačila lepo zložiš in s tem preprečiš gube. Za še lepšo preglednost in urejenost pa si lahko pomagaš tudi s posodami za shranjevanje (za nedrčke, spodnje hlače, nogavice, pasove,…).

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si