5 mitov o strijah, ki sploh ne držijo

Pred (razkrivajočo) sezono kopalk!

Strije doletijo skorajda čisto vsako žensko na neki točki življenja. Včasih zbledijo. Včasih se vrnejo. So pa definitivno nekaj, česar se zagotovo ne smeš bati ali sramovati.

Spoznaj 5 mitov, katerim moraš preprosto nehati verjeti in tudi nekaj koristnih nasvetov, kako imeti gladko kožo do skoka v kopalke.

1. Nastanek strij je nemogoče preprečiti

Čeprav je res, da je nastanek strij v veliki meri odvisen od genetike, pa se da njihov nastanek vsekakor preprečiti – s pravilno in redno hidracijo kože. Če skrbiš za konstantno navlaženo kožo, s tem ohranjaš njeno maksimalno elastičnost, zaradi česar pa se precej zmanjša možnost nastanka strij.

2. Suhi ljudje nimajo strij

Strije so posledica raztezanja kože, kar se lahko zgodi med puberteto, nosečnostjo ali kot rezultat hitre izgube ali pridobitve teže. Vse to nima nobene veze s tem, kakšna je tvoja trenutna postava.

3. Če boš shujšala, bodo strije izginile

Izguba teže – še posebej, če se to zgodi hitro – lahko naredi strije bolj opazne, saj koža postane manj napeta. Če si želiš shujšati, naj bo tvoj cilj izgubiti pol kilograma do maksimalno en kilogram na teden, da se ima tvoje telo čas prilagoditi spremembam.

4. Strije izginejo same od sebe

Čeprav lahko sčasoma zbledijo, pa malo ljubeče nege nikoli ne škodi, saj lahko s tem celotni proces bledenja strij še pospešiš. Uporaba losjonov in krem, ki vsebujejo vitamina A in E, lahko precej izboljšajo elastičnost kože, spodbujajo pa tudi nastajanje novega kolagena, zaradi česar je tonus kože lepši.

5. K nastanku strij so nagnjene samo ženske

Nikakor ne. Čeprav so veliko bolj pogoste pri ženskah zaradi že prej omenjenih življenjskih sprememb (hujšanje, nosečnost,…), pa tudi moški – še zlasti tisti, ki jim teža konstantno niha – niso varni pred strijami.