5 razlogov, zakaj absolutno potrebuješ več spanja

Točna količina spanja, ki jo nekdo potrebuje, je zelo individualna, je pa ena stvar popolnoma jasna: če imaš premalo časa zaprte oči, to lahko povzroči resne težave. Sledi pet razlogov, podprtih z znanstvenimi raziskavami, zaradi katerih boš morda želela iti nocoj malo prej v posteljo.

1. Lahko se ti poveča apetit

Zaradi pomanjkanja spanja se boš počutila, kot da si pijana, poleg tega pa boš čez dan tudi bolj lačna, trdi raziskava, objavljena v Journal of Health Psychology. Kot pravi časopis, so raziskave pokazale, da se po neprespani noči hormon, ki nadzoruje apetit, počuti ogroženega, višji pa je tudi čustveni stres, kar sproži v telesu željo po hrani.

2. Povečuješ možnost za nastanek demence

Slabe spalne navade pri odraslih lahko igrajo pomembno vlogo pri razvoju Alzheimerjeve bolezni in demence, je mnenje znanstvenikov z Univerze v Kaliforniji po opravljeni najnovejši raziskavi. “Nočno spanje pomaga odplakniti strupene beljakovine ter s tem preprečuje gradnjo potencialno uničujočih možganskih celic,” pravi Matthew Walker, glavni avtor študije, ki je bila objavljena v reviji Nature Neuroscience.

3. Lahko sprejemaš slabe odločitve – sploh v kriznih trenutkih

Če moraš na hitro sprejeti pomembno odločitev, ti jo pomanjaknje spanja še bolj otežuje, kažejo nove študije raziskovalcev iz Washington State University, objavljene v reviji Sleep. Poleg tega da se težje osredotočaš na stvari, pomanjkanje spanja tudi zavira sposobnost možganov za obdelavo informacij in ustrezno ukrepanje, trdi avtor študije Hans Van Dongen, direktor WSU Sleep and Performance Research centra.

4. Morda se boš začela rediti

Samo 30 minut manj spanja na noč, te lahko naredi bolj dovzetno za pridobivanje telesne mase in presnovnih težav, so pokazale nove raziskave. Premalo prespanih ur med tednom lahko sčasoma privede do debelosti in odpornosti na inzulin, kar največkrat vodi v diabetes.

5. Si bolj čustvena

Pomanjkanje spanja lahko vpliva na način, kako ljudje reagirajo v stresnih situacijah. Premalo spanja povzroča okvare na čustvenih regulatorjih v možganih, pravi avtor študije in profesor psihologije Matthew T. Feldner. “To, kar imenujemo “stresorji”, čustveno bolj prizadenejo ljudi, ki niso dobro spali,” je povedal v izjavi.

In koliko časa bi morala spati?

Ne obstaja nobena formula ali točni izračun, vendar odrasli potrebujejo v povprečju nekje 7 – 9 ur spanja na noč. Če pa opažaš, da bolje funkcioniraš po 6-ih urah spanja, se nikar ne trudi spati dlje.