5 razlogov, zakaj vedno zamujaš (in kako to popraviš)

Obstaja mnogo stvari, ki jih tvoje kolegice (in kolegi) cenijo pri tebi: tvoj smisel za humor, ljubezenske nasvete, okus glede mode in televizijskih šovov, knjig itd. Kaj pa tvojo nezmožnost prikazati ob dogovorjeni uri na dogovorjenem mestu? Ne ravno. Do zdaj so verjetno že razvili prav posebne strategije za obvladovanje tvojega zamujanja (kot na primer, da ti sporočijo lažen čas – pol ure prej), ampak zagotovo se sama v sebi zavedaš, da bi se lahko izboljšala glede tega.

Sledi pet možnih razlogov, zakaj se nikakor ne moreš točno prikazati na dogovorjenem mestu in kako odpraviš vsakega izmed njih.

Ne moreš pustiti stvari nedokončane

Nimaš več veliko časa, da se odpraviš v kino … ampak rada bi odgovorila samo še na tistih nekaj elektronskih sporočil, preden zapustiš pisarno. Ta vrsta zamujanja ne izhaja iz malomarnosti, ampak prikazuje to, da si preveč predana določenim obveznostim, ki jih preprosto moraš opraviti do konca, preden se lahko posvetiš naslednjemu opravilu.
Rešitev: Prosi osebo, s katero si zmenjena, naj te spotoma pobere in “odvleče” iz pisarne. Na ta način boš primorana pustiti stvari nedokončane in sčasoma boš ugotovila, da s tem ni popolnoma nič narobe, saj bodo počakale nate do naslednjega dne.

Si večni optimist

Goodle pravi, da imaš do cilja 18 minut, zato se odpraviš od doma točno 18 minut pred dogovorjenim časom. Predvidevaš, da v torek zvečer ne bi smelo biti gužve na cesti, poleg tega pa poznaš celo bližnjico! Vedno imaš v glavi najboljši možen scenarij, ki pa te vedno spravi v težave, saj so na cesti seveda tudi zunanji faktorji, ki vplivajo na tvojo (ne)točnost.
Rešitev: Ko ugotoviš, koliko časa boš približno potrebovala do cilja, temu prištej še 40% tega časa. Čeprav se ti morda zdi vse skupaj pretirano, boš kaj kmalu ugotovila, da lahko celo z dodatnim časom zamudiš nekaj minut, ker je na poti nepričakovana gužva. Če pa si dejansko prišla predčasno na cilj, pa ta čas malo preglej socialna omrežja in poglej kakšen zabaven video.

Točnost zate ni ravno pomembna

OK, na letališče in razgovore za službo veš, da moraš priti predčasno, ko pa greš samo na malico, 10 minut zamude ni zate popolnoma nič katastrofalnega. Čeprav so se tvoji prijatelji verjetno v vsem tem času že privadili in prilagodili tvojemu zamujanju, nikoli ne predpostavljaj, da so se tvoji kolegi sprijaznili s tem. Zelo verjetno je, da ti tega ne bodo povedali v obraz, vendar pa bodo tisti, ki so vedno točni, slej ko prej tvoje zamujanje začeli dojemati, kot da ne spoštuješ ne njih ne njihovega časa.
Rešitev: Vsako druženje vzemi kot uradni sestanek, na katerega moraš priti več kot točno, razen v primerih ko veš, da lahko prideš kadarkoli. Lahko se ti zgodi, da boš zaradi zamude v restavraciji izgubila rezervirano mizo. Si res želiš tega?

Konstantno izgubljaš občutek za čas

Vse čas si z glavo nekje v oblakih. Pogosto se zgodi, da enostavno pozabiš pogledati na uro (in res nimaš občutka, koliko časa je preteklo). Na nek način občudujemo to tvojo sposobnost, da se lahko popolnoma odklopiš od vsega v času natrpanih urnikov. Vendar pa moraš kljub tej sposobnosti funkcionirati v današnji družbi.
Rešitev: Tudi če si prepričana, da gledanje filmov/pospravljanje/popoldansko spanje ne bo trajalo več kot dve uri, si kljub vsemu nastavi alarm. In ne samo to, nastavi si še rezervni alarm, če slučajno tega preslišiš.

Pravzaprav sploh nočeš iti

Pred enim mesecem si vsa navdušena privolila, da boš prišla na rojstnodnevno zabavo od sodelavca. In zdaj je prišel ta dan, ti pa bi najraje večer preležala na kavču pred TV-jem. Hkrati pa se mu ne bi rada zamerila, zato se začneš počasi pripravljati in kot bi mignil, že zamujaš na zabavo za celi dve uri.
Rešitev: Če si dolžna nekaj narediti (kot je prihod na delovno mesto), potem ugotovi, kaj te nervira ali moti pri tem opravilu. Če ti ne paše družba ali druženje z nepoznanimi ljudmi, potem razmisli tudi o tem, ali ne bi bilo morda bolje, da bi še pravočasno na lep način odpovedala svojo udeležbo? V bodoče pa ne privoli na povabila samo zato, da v tistem trenutku ne bi izpadla nesramna.