5 razlogov, zakaj začnejo ženske siveti že v svojih dvajsetih (ali še prej!)

Obstaja povsem napačno prepričanje, da sivi lasje nastanejo samo zaradi staranja. Že res, da bomo s staranjem opazile vedno več belih, sivih in srebrnih las na glavi, vendar pa je resnica ta, da veliko več žensk kot si morda misliš, opazi prve sive lase že v svojih dvajsetih ali pa celo še prej – v najstniških letih. Vse je odvisno od genetike, narodnosti do prehrane in življenjskih navad, ki prispevajo k prezgodnjemu sivenju. Sledi 5 razlogov, zakaj lahko posiviš že leta pred okroglo 40. obletnico.

1. Genetika
Kako se staramo je v prvi vrsti zapisano v naših genih. In ko gre za sive lase, je hitrost, s katero začnejo lasni meščički izgubljati melatonin (ki je odgovoren za tvojo naravno barvo las), zelo povezana s starostjo, pri kateri so posiveli tvoji starši in stari starši. Čeprav ni vedno tako, pa boš imela precej bolj verjetno sive lase že pri 25-ih, če sta jih pri tej starosti imeli tudi tvoja mama ali babica.

2. Etnična pripadnost in spol
Dobra novica za ženske je ta, da običajno opazimo prve lase okoli 35-ega leta, medtem ko moški opazijo prve znake sivine na glavi že okoli 30-ega leta. Vendar pa ima etična pripadnost tudi vpliv na to, kako in kdaj boš posivela. Belci običajno začnejo siveti v srednjih tridesetih, azijska rasa v poznih tridesetih, afriško-ameriška rasa pa ne začne siveti vse do njihovega štiridesetega leta.

3. Prehranske in zdravstvene težave
Slaba prehrana lahko zelo prispeva k prezgodnjemu sivenju las. Pomanjkanje vitamina B12, kot tudi beljakovin, ter bolezni, kot so vitiligo, anemija in težave s ščitnico in hipofizo vse povezujejo s prezgodnjim sivenjem. Če sumiš, da so tvoji lasje začeli siveti zaradi zdravstvenih razlogov, nemudoma obišči svojega zdravnika.

4. Kajenje
Še en dodaten razlog, da prenehaš s to zasvojenostjo. Študija, ki je bila leta 2010 objavljena v National Center for Biotechnology Information je razkrila, da je pri rednih kadilcih dva- do trikrat večja verjetnost, da bodo prehitro posiveli v primerjavi z nekadilci. Imaš v stanovanju cel paket cigaret? Vrzi jih v smeti!

5. Stres
To je sporna točka. Čeprav ne obstaja noben neposredni dokaz, da stres res povzroča sive lase, mnogi znanstveniki še vedno poudarjajo, da naša anksioznost igra zelo pomembno vlogo pri postopnem staranju. Stresni hormoni lahko motijo delovanje melanocitov, ki (ko jih primanjkuje) lasem ne morejo priskrbeti njihovega naravnega pigmenta. To pa vsekakor pojasnjuje dejstvo, zakaj toliko novopečenih mam in predsednikov posivi čez noč, saj imajo kar naenkrat več odgovornosti in stresa. Ampak ponavljamo, nikar tega ne jemlji kot pribito, čeprav nikomur ne škodi malo meditiranja, vadba, joga in ostali načini, ki pomagajo zmanjšati ravni stresa.