Amarant – superživilo, s katerim boš obsedena leta 2017

Ne razumi nas narobe – obožujemo kvinojo, ampak obstaja še eno živilo, ki je njen odličen nadomestek in s katerim bomo z veseljem polnile naše krožnike leta 2017. Amarant ne vsebuje glutena in je visoko beljakovinsko živilo, tako kot kvinoja.

In kaj pravzaprav sploh je amarant?

Tako kot kvinoja je tudi amarant posušeno seme, ne zrno. Azteki so že pred 8000 leti gojili to roza cvetočo rastlino, zdaj pa je razširjena po vsem svetu, med drugim v državah kot so Kitajska, Peru, Nigerija in Mehika. Že po naravi brez glutena, je amarant odličen za zajtrk, saj kuhan ustvari konsistenco, ki je podobna kaši.

Zdravilne lastnosti

Ko mu pravimo super žito, s tem tudi mislimo super žito. Seznama zdravilnih koristi kar ni in ni konec. Naj jih naštejemo zgolj nekaj: je odličen vir kalcija, magnezija in železa; študije so pokazale, da zmanjšuje ravni slabega holesterola; je popolna beljakovina, saj vsebuje vse bistvene aminokisline. Ena skodelica amaranta vsebuje 9 gramov beljakovin, v primerjavi s kvinojo, ki jih vsebuje 8.

Kako ga uživati

Amarant je odlična izbira za prvi obrok dneva, vendar pa obstaja cela vrsta ustvarjalnih načinov, kako lahko pripraviš to superživilo. Lahko ga uporabiš v vsakem receptu, ki zahteva kvinojo, ga zakuhaš v enolončnice in uporabiš namesto riža v rižotah. Ja, tako zelo vsestranski je!

Nikar ne spreglej receptov za: