Domov » Zanimivosti » 5 zanimivih dejstev o rumenih newyorških taksijih

5 zanimivih dejstev o rumenih newyorških taksijih

Zanimivosti
5 zanimivih dejstev o rumenih newyorških taksijih
📷 Pexels

Rumeni taksiji so in vedno bodo ikonični del New Yorka. Popeljejo te po mestu, do JFK letališča ali pa kamorkoli ti srce poželi. Ampak, koliko pa sploh dejansko veš o njih, razen tega, da so prepoznavne rumene barve?

1. New York City ima malo več kot 13.000 rumenih taksijev. Vsak taksi naredi skoraj 800 voženj na mesec.

2. Prvi taksiji v ZDA so bili rdeče in zelene barve, čeprav so zdaj vsi ikonične rumene barve (natančneje Dupont M6284 rumene). Šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja so sprejeli zakon, da morajo biti vsi taksiji enotne barve. Zakaj rumene? John Hertz (človek, ki je lastnik imperija za izposojo avtov) je v začetku leta 1900 v Chicagu odprl prvo podjetje s taksiji imenovano Yellow Cab Company. Želel si je, da bi taksiji izstopali, zato je na lokalni univerzi opravil študijo, da bi ugotovil, katera barva je najbolj opazna na daljavo. In to je rumena.

3. Šele od leta 2008 so na zadnjih sedežih taksijev TV ekrani. Na njih se vrtijo reklame, lahko pa se uporabljaoj tudi za pregled stanja na kartici American Express. Prvi oglas, ki so ga predvajali na ekranih je bil za nepremičninsko agencijo Corcoran Realty.

4. So zvezde številnih filmov in serij. Taksiji so tako značilni za New York City, da jih zabavna industrija preprosto ne more spregledati. Filmi, kot so Breakfast at Tiffany’s, Godzilla in Taxi Driver, imajo nepozabne prizore, ki se dogajajo v taksiju.

5. Nekdo je taksi spremenil v Airbnb. Leta 2016 je stand-up komik Jonathan Powley na Airbnb dodal ponudbo za najem avtentičnega minikombi taksija iz leta 2002. Parkiran je bil na parkirišču v Long Island City-ju, v njem pa je bilo dovolj prostora za zakonski jogi. Cena za nočitev je stala 39 dolarjev (33 evrov). Vsekakor ni najbolj običajna nastanitev, ampak koliko ljudi pa lahko reče, da so spali na zadnjih sedežih taksija … in to namenoma?