5 živil, ki bi jih morala za hujšanje uživati tik pred spanjem

Pogosto prepričanje je, da uživanje hrane tik pred spanjem povzroča večanje telesne teže, vendar pa lahko po drugi teoriji odhod v posteljo s praznim trebuhom prav tako sabotira tvoj cilj za izgubo teže. Lakota moti tvoj spanec ponoči, zaradi česar se zjutraj zbudiš razdražena. Posledično ješ več in pogosto izbiraš nezdravo hrano. Da bi ostala na pravi poti in učinkovito shujšala, je veliko bolje, da se v posteljo odpraviš sita.

Obstaja veliko živil, ki si jih lahko privoščiš pozno zvečer, da potešiš lakoto in tudi mirno zaspiš. Spoznaj nekaj živil, ki jih lahko ješ pred spanjem in ponoči hujšaš.


Grški jogurt
Grški jogurt z visoko vsebnostjo beljakovin in z malo kalorijami je izjemno nasiten in ti lahko pomaga pri gradnji mišic tudi med spanjem. Če zvečer zaužiješ skodelico grškega jogurta, lahko celo izboljšaš prebavo, pomaga pa ti lahko tudi, če imaš prebavne težave. Študija, objavljena v American Journal of Physiology, kaže, da lahko uživanje jogurta tik pred spanjem spodbudi sintezo beljakovin čez noč. To lahko pomaga pri rasti in obnovi mišic. Poleg tega lahko mikrohranilo v njem pomaga pri izgubi teže.

Polnozrnat kruh in arašidovo maslo
Če iščeš kaj bolj nasitnega, na 1 ali 2 rezini polnozrnatega kruha namaži nekaj arašidovega masla. Bogati z beljakovinami, lahko arašidi pomagajo pri obnavljanju in regeneraciji mišic. Prav tako vsebujejo veliko triptofana – aminokislina, ki te uspava. Ko arašidovo maslo združiš s polnozrnatimi živili, lahko telo zlahka absorbira aminokislino v arašidih zaradi prisotnosti vitamina B. Obe živili lahko prav tako spodbudita metabolizem in ti pomagata zjutraj pokuriti več kalorij.

Mandlji
Nič ni boljšega kot zaužiti pest oreščkov, ko te pozno zvečer zagrabi lakota. Z malo kalorijami in polni ključnih hranil, lahko mandlji čez noč obnovijo mišice in povečajo sitost. Ti oreščki lahko zmanjšajo maščobo na trebuhu in ti tudi pomagajo pri vzdrževanju indeksa telesne mase. Za boljše rezultate zvečer zaužij pest nesoljenih, namočenih in olupljenih mandljev.

Banana
Banano se pogosto povezuje s sadjem, ki naj bi bilo redilno. V resnici pa je polna hranil, ki ti lahko pomagajo ponoči mirno spati in celo pomagajo pri hujšanju. Vsebnost vlaknin v njih te lahko za dlje časa nasiti in celo omeji hrepenenje po sladkih stvareh. Bogata s kalijem in magnezijem, lahko to rumeno sadje pomaga tudi pri sprostitvi mišic. Napolnjene s hranili lahko banane izboljšajo tudi kakovost spanja, zmanjšajo stres in omilijo mišične krče.


Skuta
Skuta je še en popoln prigrizek pred spanjem za vse tiste, ki se trudijo zmanjšati telesno težo. Skuta, bogata s kazeinom, te lahko nasiti za celo noč, koristi pa lahko tudi pri obnavljanju in regeneraciji mišic. Poleg tega vsebuje tudi triptofan – aminokislino, ki ti lahko pomaga hitreje zaspati. Ugotovitve študije, objavljene v British Journal of Nutrition, kažejo, da bi lahko že samo 2 jedilni žlici skute 30 minut pred spanjem pospešili tvoj metabolizem in izboljšali splošno zdravje.

Vse pravice pridržane © 2022 Modna.si