5 živil za ženske po 40. letu, ki uravnavajo hormone in telesno težo

Navigiranje po menopavzi in uravnavanje telesne teže je lahko izziv za številne ženske po 40. letu. Ker v tem obdobju življenja pride do hormonskih premikov, je povsem običajno, da pride tudi do sprememb v metabolizmu in telesni sestavi. Vendar pa lahko vključitev določenih živil v vašo prehrano pomaga uravnovesiti hormone in podpira uravnavanje telesne teže v tem prehodnem življenjskem obdobju.

Predstavljamo pet običajnih živil, ki jih lahko preprosto vključite v svojo prehrano za uravnavanje hormonov in telesne teže med menopavzo. Vas zanima, zakaj bi morali jesti več lanenih semen, lososa, zelene listnate zelenjave, sojinih izdelkov in grškega jogurta?

1. Lanena semena

5 živil za ženske po 40. letu, ki uravnavajo hormone in telesno težo
Lanena semena (Foto: Pixabay)

Lanena semena, bogata z lignani, lahko pomagajo pri uravnavanju ravni estrogena v telesu, kar lahko ublaži simptome, kot so vročinski oblivi in nihanje razpoloženja, povezani z menopavzo. Poleg tega visoka vsebnost vlaknin v lanenih semenih spodbuja občutek sitosti, pomaga pri hujšanju z zmanjšanjem splošnega vnosa kalorij in podpira zdravje prebave.

2. Losos

Losos, poln omega-3 maščobnih kislin, podpira zdravje možganov in stabilnost razpoloženja ter potencialno ublaži simptome, kot so nihanje razpoloženja in kognitivne spremembe, povezane z menopavzo. Visokokakovostne beljakovine v lososu spodbujajo sitost in pomagajo ohranjati pusto mišično maso, kar lahko pomaga pri kakršnih koli prizadevanjih za izgubo telesne teže s pospeševanjem metabolizma in zmanjšanjem tveganja izgube mišic, ki se pogosto pojavi v tem življenjskem obdobju.

3. Zelena listnata zelenjava

5 živil za ženske po 40. letu, ki uravnavajo hormone in telesno težo
Špinača (Foto: Pixabay)

Ti zeleni listnati čudeži, polni vitaminov, mineralov in antioksidantov, nudijo naravno spodbudo splošnemu zdravju med menopavzo. Njihova visoka vsebnost vlaknin ne spodbuja le občutka sitosti, ampak pomaga tudi pri uravnavanju prebave in podpiranju zdravega metabolizma, ključnih dejavnikov pri obvladovanju nihanj telesne teže, ki se pogosto pojavljajo v tem obdobju.

4. Sojini izdelki

Sojini izdelki obsegajo raznoliko paleto zdravih možnosti, ki služijo kot dragoceni zavezniki za ženske starejše od 40 let, ki se spopadajo z menopavzo, ter ponujajo izrazite koristi za hormonsko ravnovesje in uravnavanje telesne teže. Od tofuja in tempeha do sojinega mleka in edamameja, ta vsestranska živila na osnovi soje zagotavljajo obilico hranilnih snovi, ki so bistvenega pomena za podporo splošnega zdravja med menopavzo.

5. Grški jogurt

Grški jogurt - Modna.si
Grški jogurt (Foto: Freepik)

Grški jogurt ni le okusna poslastica; je tudi skrivno orožje za ženske, ki se bližajo ali so že v menopavzi. Grški jogurt, ki je poln koristi za raven hormonov in telesno težo v poznejšem življenjskem obdobju.

Od ohranjanja mišične mase do vsebnosti probiotikov, ima grški jogurt številne zdravilne koristi v tem življenjskem obdobju. Bogat je s probiotiki, kalcijem in beljakovinami, zaradi česar je odlično živilo. Ohranjanje mišične mase in spodbujanje sitosti z uživanjem beljakovin lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže z zmanjšanjem želje in uravnavanjem apetita. Ker se med menopavzo proizvaja malo estrogena, je kalcij še posebej pomemben za zdravje kosti.
Probiotiki pomagajo tudi ohranjati zdravje črevesja, ki je povezano s splošnim dobrim počutjem in lahko olajšajo želodčne težave, ki se pogosto pojavljajo med menopavzo.

Preberi si tudi:
Miti o telesni maščobi, ki sploh ne držijo - Modna.si

Miti o telesni maščobi, ki sploh ne držijo

Ker so to velike debele laži! Čisto preveč napačnih predstav obstaja glede maščobe. Se je lahko znebiš? Se lahko vrne? Je biti suh vedno bolje? Ali malo maščobice…