6 mitov o laseh, ki jih je znanost ovrgla!

Zbogom, suhi in puhasti lasje!

S toliko različnimi informacijami je res težko razbrati, kaj bi morale pravzaprav sploh početi z lasmi. Vse si želimo sijoče in zapeljive lase, za katere je enostavno skrbeti in jih preprosto oblikovati. To pa je predvsem odvisno od tega, kako skrbiš zanje – in vse se začne v kopalnici.

Sledi nekaj mitov o laseh, ki si jih morda že slišala in nekaj nasvetov, kako imaš lahko tudi sama sijoče in zdrave lase.

Mit št. 1: Suhi lasje potrebujejo vlago
Da in ne. Ne potrebujejo dejanske vlage – pomisli na dneve, ko je zunaj veliko vlage, saj so tvoji lasje takrat običajno vse prej kot gladki in sijoči. “Navlaži” lase s hranilno masko – nanesi jo vsaj enkrat tedensko.

Mit št. 2: Silikoni zgladijo lase
Silikon je cela skupina spojin in ne ena sestavina. V resnici obteži tvoje lase, zaradi česar izgledajo polizani in mastni. Čim bolj se izogibaj uporabi izdelkov, ki med sestavinami vsebujejo takšne s končnicami -cone. Zelo pomembno je, da sta šampon in balzam brez silikonov.

Mit št. 3: Za sijoče lase jih počeši vsaj 100x na dan
Napaka. Lasje počeši le takrat, ko se ti zazdi, da bi jih bilo dobro razčesati in pri tem bodi zelo nežna. Uporabi glavnik z redkimi zobmi in vedno začni razčesavati pri konicah ter se pomikaj proti lasišču.

Mit št. 4: Lažje je razčesavati lase, ko so mokri
Pravzaprav je ravno nasprotno! Lasje so najbolj najšibkejši, ko so mokri. Po umivanju, lase le nežno ožemi (nikar jih ne frotiraj). Nato nanesi sprej za lažje razčesavanje in jih previdno razčeši z glavnikom z redkimi zobmi ali krtačo, ki je prav namenjena razčesavanju mokrih las.

Mit št. 5: Sonce ne vpliva na tvoje lase
Sonce lahko vpliva tako na barvo kot tudi teksturo tvojih las, prav tako kot vpliva na kožo. UV žarki oslabijo lase, kar pomeni večjo skrepanost in lomljenje. Sploh v poletnem času redno uporabljaj sprej z zaščito pred UV žarki ali pa pokrivala.

Mit št. 6: Izdelki za zaščito las pred toploto so nepotrebni
Ja pa so potrebni! Toplotni pripomočki za oblikovanje las se lahko segrejejo tudi čez 200°C. Izdelke z zaščito pred toploto bi morala vedno nanesti na vlažne lase in jih nato razčesati, da se izdelek enakomerno razporedi po dolžini las.

Ne spreglej tudi, kako narediš hranilno masko za sijoče lase iz le dveh sestavin in katera živila ženske s čudovitimi lasmi redno uživajo!