Domov » Lepota & zdravje » 6 naravnih zdravil, ki blažijo menstrualne bolečine

6 naravnih zdravil, ki blažijo menstrualne bolečine

Lepota & zdravjeZdravje
6 naravnih zdravil, ki blažijo menstrualne bolečine
📷 Profimedia

S čim si lahko še pomagaš poleg tablet…

Če te je konstantno strah “tistega časa v mesecu” in ti je med menstruacijo vedno neprijetno, potem te bo zelo razveselila novica, da obstaja kar nekaj naravnih načinov, s katerimi se lahko boriš proti neprijetnim simptomom, ki so povezani z menstruacijo.

Te zanima, s katerimi živili ublažiš bolečine v “tistem času v mesecu”?

Protivnetna živila

Že majhne spremembe v prehrani kot je zmanjšanje uživanja visoko maščobnih živil in povečanje vnosa zelenjave in sadja, pomaga ublažiti menstrualne bolečine. Uživanje pravih živil pomaga tvojim hormonom, da se vrnejo v uravnoteženo stanje, zaradi česar se tvoje telo lahko bori proti neprijetnim simptomom v “tistem času v mesecu”. Protivnetna živila kot so chia semena, spirulina in kurkuma bodo zmanjšale nepotrebna vnetja v telesu in pripomogla k bolj blagim (ali sploh nobenim) menstrualnim krčem.

Zeliščni čaj

Srkanje toplega čaja je tako zelo sproščujoče, še toliko bolj pa, ko trpiš za menstrualnimi krči. Zeliščni čaji, še zlasti kamilica in poprova meta imajo protivnetne lastnosti, ki pripomorejo k pomirjanju in lajšanju krčev. Raziskave so pokazale, da je glicin, ki ga lahko najdemo v kamiličnem čaju, učinkovit pri blaženju mišičnih krčev in sproščanju živcev, kar ti pomaga do boljšega razpoloženja. Uživanje večjih količin tekočine je zelo pomembno za to, da telo ohraniš hidrirano, hkrati pa zmanjšaš napihnjen občutek.

Prehranski dodatek

Študije so pokazale, da imajo mlade in odrasle ženske, ki uživajo omega-3 prehranske dodatke, precej manj in blažje menstrualne krče, kar je posledica nižjih ravni prostaglandinov. Poleg manj pogostih krčev, če in ko so se pojavili, pa so ugotovili tudi, da so bili le-ti manj boleči in so trajali manj časa. Nikar ne spreglej opozorilnih znakov, da ti primanjkuje omega-3 maščobnih kislin in katera živila jih vsebujejo največ!

Eterična olja

Olje marjoram in olje muškatne kadulje dokazano pomagata skrajšati dolžino mesntrualnih krčev s tem da pomirjata mišice. Vmasiraj ti dve olji okoli problematičnih predelov (spodnji del trebuha in hrbta) – to pri nekaterih ženskah zmanjša napetost.

Druga možnost pa je aromaterapija, ki ima mnogo pozitivnih koristi kot so zmanjšanje anksioznosti in stresa. Poskusi eterično olje poprove mete, rožmarina in evkaliptusa za spodbujanje zdravih spalnih navad in blaženje glavobola.

Sproščujoči sprehod

Kemikalije “dobrega počutja” se običajno sproščajo med telovadbo (in ko uživamo čokolado). Povečane ravni endorfina pomagajo ublažiti bolečino in izboljšati razpoloženje. Namesto, da se zakoplješ v gore čokolade, se raje odpravi v gore (ali pa vsaj na sprehod). Kakršnakoli aerobna telovadba, kot je sprehod, tek ali plavanje, je priporočljiva. Že 30-minutna aktivnost na dan ti lahko pomaga pri blaženju krčev.

Zelena listnata zelenjava

Hudi menstrualni krči so pogosto povezani s pomanjkanjem magnezija. Magnezij pomaga uravnavati delovanje živcev in mišic, zato lahko povečanje uživanja z magnezijem bogate hrane pomaga pri sprostitvi mišic. Magnezij lahko najdeš v številnih živilih, vključno z ribami in oreščki pa tudi listnato zelenjavo. Poleg tega pa so tudi ugotovili, da magnezij omili PMS depresijo, slabost in zaprtje.

Ne spreglej pa tudi, katera živila bi morala jesti (in katerim se izogibati) med menstruacijo ter 6 možnih vzrokov, zaradi katerih imaš neredno menstruacijo!