7 opozorilnih znakov, da ti primanjkuje omega-3 maščobnih kislin

Omega-3 maščobne kisline so ključne za naše zdravje in dobro počutje. Nedavna študija pa je žal pokazala, da jih večini žensk primanjkuje, zaradi česar zelo verjetno trpijo za določenimi nadležnimi simptomi, kot sta slab spanec in suha koža, poleg tega pa se zaradi pomanjkanja tudi potencialno povečuje tveganje za bolezni srca.

Ampak nikar ne paničari. V večini primerov lahko pomanjkanje enostavno popraviš z enostavnimi spremembami v prehrani in življenjskem slogu. To so opozorilni znaki, na katere moraš biti pozorna, saj nakazujejo na to, da ti v telesu primanjkuje nujno potrebnih omega-3 maščobnih kislin:

1. Suha koža
Ena od skrivnosti mladostne in hidrirane kože so omega-3 maščobe, ki se nahajajo v strukturi celične stene. In več kot ti jih primanjkuje, bolj bo tvoja koža izsušena. Omega-3 pomagajo koži, da absorbira zdrave hranilne snovi in izloči odpadne snovi, ki so škodljive za tvoje telo. Rezultat je zdrava in sijoča koža.

2. Pusti lasje brez življenja
Iste omega-3, ki se nahajajo v celicah kože, najdemo tudi v lasnih mešičkih, zaradi česar so pomembno hranilo tudi za sijoče in močne lase. Omega-3 maščobe negujejo lase, pospešujejo rast las in preprečujejo vnetje lasišča, ki lahko povzroči izpadanje las.

3. Krhki nohti
Krhki, razcepljeni in lomljivi nohti so vsi zunanji znaki, da nekaj v telesu ni OK. Vzrok bi lahko bil pomanjkanje omega-3. Številne študije so pokazale, da se omega-3 iz živalskih virov, kot je ribje olje, lažje absorbirajo telo v primerjavi z rastlinskimi viri, zato je najbolje, da v svojo prehrano čim prej vključiš mastne ribe.

4. Nespečnost
Študija z univerze v Oxfordu je pokazala, da so ljudje z višjo stopnjo vsebnosti omega-3 veliko bolje spali. Ampak, če boš jemala prehranske dodatke z omega-3 jih vedno jemlji zjutraj (ali vsaj nekaj ur pred spanjem), saj na telo vplivajo tako, da te še nekaj časa ohranjajo budno.

5. Slaba koncentracija
Če ne uživaš veliko mastnih rib ali jemlješ prehranskih dodatkov z omega-3, obstaja velika verjetnost, da boš imela težave s koncentracijo. Mnogo ljudi je doživelo znatne izboljšave v svoji koncentraciji, ko so začeli telesu zagotavljati dnevni odmerek omega-3 maščob.

6. Utrujenost
Konstantna utrujenost ima lahko veliko vzrokov in en od njih bi lahko bil tudi pomanjkanje omega-3. Utrujenost je pogost simptom pomanjkanja omega-3 maščob, zato lahko povečanje njihovega vnosa pripomore k povečanju ravni energije.

7. Bolečine v sklepih
Omega-3 maščobne kisline, ki so pridobljene iz ribjih olj, so močna protivnetna sredstva – prav zaradi tega so tako zelo pomembne za ljudi, ki imajo pogosto bolečine v sklepih. Če boš poskrbela za to, da boš zaužila dovolj omega-3, bi s tem lahko ustavila proces uničevanja tkiv in sklepov, ki so krivi za nastanek vnetij.

Omega-3 maščobne kisline najdeš predvsem v olju iz semen (repično, laneno), ribjem olju, modrih ribah (slanik, skuša, sardine, tuna), lignjih, lososu, orehih, chia semenih, tofuju, špinači, sojinih kalčkih, bučah in brstičnem ohrovtu.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry