6 nepričakovanih vitaminov in mineralov, ki lahko povzročijo izpadanje las

Preveč dobrega lahko zelo hitro postane slabo. In tako je tudi pri vitaminih in mineralih. Jemanje preveč prehranskih dopolnil ne zagotavlja, da bo vaše zdravje boljše ali da boste imeli bolj sijočo kožo ali daljše lase. Pravzaprav, če vam ne primanjkuje nobenega vitamina, obstaja velika verjetnost, da zaužitje velike količine vitaminov ne bo imelo nobenega učinka ali še huje – pretiravanje lahko povzroči zdravstvene zaplete.

Obstajajo vitamini, pri katerih je potrebno paziti, da ne pride do prekomernega uživanja, saj ima to lahko popolnoma nasproten učinek – dejansko lahko povzroči izpadanje las. Spoznajte šest vitaminov in mineralov, pri katerih morate biti previdni, če si želite zdrave, goste in močne lase.

Vitamin A
Vitamin A je hranilo, ki ga je veliko v številnih živilih in bi ga moralo biti dokaj enostavno vnesti v telo samo iz hrane. Na splošno lahko preveč vitamina A povzroči izpadanje las. Ta v maščobi topen vitamin je shranjen v jetrih in ima pomembno vlogo za vaš imunski sistem, vid in reprodukcijo. Toda pretiravanje lahko negativno vpliva na izgled vaših las in gostoto.

Biotin
Biotin je B vitamin, ki je znan po svoji sposobnosti ohranjanja zdravih las in je pomembno hranilo, ki ga morate vnašati v telo s prehranskimi dodatki, če vam ga primanjkuje. Toda uživanje biotina v izobilju lahko privede do zdravstvenih težav, ki vključujejo toksičnost biotina, kar lahko privede do izpadanja las in tudi izgube odtenka las, razpokanih ustnic, nespečnosti in še več. Zato previdno z biotinom, saj je v številnih prehranskih dodatkih, še zlasti v dodatkih za zdrave lase, kožo in nohte.

Železo
Železo je zapleten mineral. Premalo železa lahko povzroči anemijo, to pa povzroči izpadanje las in morebitne resnejše zaplete, kot so težave s srcem in utrujenost. Ampak tudi preveč železa ni dobro – lahko povzroči stanje, imenovano hemokromatoza, eden prvih znakov tega pa je izpadanje las.

Selen
Selen je poleg biotina eno najpogostejših hranil, ki ga boste našli v prehranskih dodatkih za lase in kožo. Vendar pa dejansko obstaja malo ali nič dokazov, da selen pomaga pri rasti las in pretiravanje s tem hranilom lahko povzroči izpadanje las, lomljive nohte, kožne izpuščaje, slabost in drugo.

Vitamin E
Vitamin E je redno na seznamu hranil za kožo, nohte in lase, ki jih proizvajalci prehranskih dodatkov radi vključujejo v svoje formulacije. Vendar pa lahko preveč vitamina E povzroči prebavne motnje, težave s ščitnico, šibkost – in, ja, tudi izpadanje las.

Cink
Cink potrebujete za ohranjanje močnega in zdravega imunskega sistema, pomemben pa je tudi za rast las. Ampak pretiravanje s cinkom vodi tudi do izpadanja las. Priporočena vrednost cinka je 10 miligramov na dan in običajno lahko dovolj tega hranila zaužijete že s hrano.