fbpx

6 živil, ki okrepijo in pobelijo tvoje zobe

Kava in vino sta znana po tem, da obarvata tvoje zobe, preveč sladkorja pa lahko povzroči karies. Čeprav je zelo jasno, katera hrana je slaba za tvoje zobe, pa ne vemo kaj dosti o živilih, ki tvojim zobem več kot koristijo. Te zanima, kakšno hrano bi morala jesti, da boš ohranila svoj nasmeh bel in zdrav?

Sir

Poleg tega, da je resnično okusen, pa sir – in vsi mlečni izdelki – vsebujejo beljakovine in kalcij, ki pomagajo zaščititi in okrepiti zobno sklenino (zunanji sloj).

Jogurt

Podobno kot sir, tudi jogurt vsebuje beljakovine in kalcij, poleg tega pa je tudi poln probiotikov (dobre bakterije), ki pomagajo ohranjati zdrav prebavi sistem. Pomembno je samo to, da izbiraš take, ki ne vsebujejo sladkorja – navadni ali grški.

Jabolka

Določeno sadje, kamor spadajo tudi jabolka, so polna vlaknin in vode. Pojej enega po obroku, da narediš nežen piling zob in odstraniš vse ostanke hrane v ustih.

Korenje

Izkazalo se je, da ninso dobri samo za tvoje oči. Zaradi njihove vlaknaste strukture, grickanje surovega korenja poveča proizvodnjo sline v ustih, kar pa zmanjšuje tveganje za nastanek kariesa.

Zelena

Si zasledila ponavljajoči vzorec? Surova, hrustljava zelenjava je na splošno dobra za tvoje telo – in tvoje zobe. In čeprav so nitke v sredini zelene lahko nadležne za žvečenje, pa so prav one zaslužne za učinkovito odstranjevanje delcev hrane z zob.

Listnata zelenjava

Listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt vsebujeta ogromno kalcija in folne kisline, ki pomagata graditi zobno sklenino.

Ali veš, kateri so najslabši napitki za tvoje zobe in kako preprosto pobeliš zobe z banano?