Domov » Zanimivosti » 7 načinov, kako se dejansko držati novoletnih zaobljub

7 načinov, kako se dejansko držati novoletnih zaobljub

Zanimivosti
7 načinov, kako se dejansko držati novoletnih zaobljub
📷 Pexels

Da bo 2019 popolnoma tvoje leto…

Prvi januar je in seveda si polna upanja in motivacije, da bo to leto najboljše do sedaj, zato začneš sprejemati novoletne zaobljube: Shujšala bom. Zamenjala bom službo. Manj bom uporabljala telefon. Ne bom več toliko gledala televizije. Potem pa pride marec in ti si popolnoma brez energije in fokusa. Sledi nekaj izjemnih nasvetov, ki ti bodo pomagali, da dosežeš svoje cilje (tokrat čisto zares!).

 

1. Bodi specifična glede svojih ciljev

Splošne cilje preoblikuj v bolj natančne in merljive. Na primer, namesto da rečeš “Shujšala bom”, raje reci “Izgubila bom 5 kilogramov”. Bolj točen kot bo tvoj cilj, bolje lahko spremljaš svoj napredek.

 

2. Treniraj v paru

Ko gre za timsko delo, se zaobljube zdijo manj zahtevne in bolj zabavne. Bi rada v 2019 trenirala vsaj dvakrat tedensko? S kolegico določita dva dneva v tednu, ko se bosta odpravili na fitnes ali pa tečt v naravo. Na delovnem mestu pa poskusi produktivnostni test – zapri spletno pošto in vsa družabna omrežja za eno uro in ta čas posveti najbolj nadležni nalogi v tem dnevu. Pomembno je, da imaš ob sebi nekoga, ki te zna usmerjati in spodbujati, ko si raztresena ali utrujena.

 

3. Določi prednostne naloge

Dejstvo: Nikoli “ne najdeš časa” za določeno nalogo. To je dnevna obveza, ki jo moraš narediti zase. Ali je to povečanje prihrankov ali pa ohranjanje čistega doma, naredi urnik, na katerem točno določi čas, ki ga boš posvetila vsaki nalogi in želji, nato pa jih vzemi tako resno kot obisk pri zdravniku ali pa zadnji rok za oddajo, ki ga ne smeš zamuditi.

 

4. Deli z drugimi (ampak ne preveč)

Tvoja kolegica iz srednje šole, ki konstantno objavlja fotografije iz fitnesa in zdravih obrokov, se bo veliko bolj verjetno držala zadanih ciljev. Manj verjetno pa je, da ti bo spodletelo, ko te na tvoji poti do cilja opazujejo drugi ljudje. Ampak nikar ne pretiravaj. Objavljaj le nekajkrat na teden in nikar ne na vseh socialnih medijih (ali Facebook ali Instagram ali Twitter).

 

5. Vsake toliko časa preveri rezultate

…kar bi moralo biti zelo enostavno, saj si določila merljive cilje. Ko vidiš svoj napredek – ne glede na to, kako velik – te bo to motiviralo, da še naprej nadaljuješ (ali te opomnilo, da se malo bolj potrudiš).

 

6. Nagradi se

Ko dosežeš zastavljen cilj ali določeno točko na poti, se za to tudi nagradi. Pomembno je zgolj to, da ta nagrada ne izniči celotnega vloženega truda. Si shujšala za 2 kilograma? Privošči si masažo.

 

7. Bodi potrpežljiva sama s sabo

Ne gre vedno za vse ali nič. Za napredek je potreben čas in nikoli ni linearen. Včasih boš po dolgem in napornem dnevu v službi prišla domov, se vlegla na kavč in navalila na pizzo, medtem pa gledala najljubšo serijo. S tem ni popolnoma nič narobe in to nikakor ne pomeni, da ti je spodletelo pri zadanih ciljih. Preprosto na novo začni naslednji dan in ne obupaj. Zmogla boš!