Lepotni SOS: Ali je tvoja povrhnjica kože poškodovana?

Vsi vemo že iz osnovne šole, da je koža največji organ na našem telesu in da je naša najboljša obramba pred zunanjim svetom. Ampak kdo bi si mislil, da lahko izdelki, ki jih uporabljamo za ohranjanje kože v najboljšem stanju, škodujejo povrhnjici kože.

Povrhnjica je zunanja plast kože, katere funkcija je, da ščiti plasti kože pod njo. Sestavljena je iz kožnih celic in lipidnega matriksa, ki drži kožne celice skupaj. Skupaj delujejo kot ključna zaščitna pregrada pred okoljskimi dražilnimi snovmi in škodljivimi mikroorganizmi, vendar pa je povrhnjica na žalost tudi zelo prepustna in občutljiva.

Kakšna je naloga povrhnjice? Ohranjanje hidratacije kože, mehkobe in čvrstosti. Prav tako pa ohranja potencialno škodljive kemikalije in dražilce izven kože.

Kako veš, ali je tvoja povrhnjica poškodovana? Če si kdaj opazila, da je tvoja koža vneta, luskasta, občutljiva ali suha, drugačna kot običajno, potem imaš morda poškodovano povrhnjico kože. Morda si celo dobila izbruh mozoljev ali izpuščaj. Potencialni krivci? Izdelki za kožo z agresivnimi sestavinami, pretiravanje s pilingi in ekstremne vremenske razmere (mraz, veter), če jih naštejemo le nekaj.

Kako jo popraviš? Če imaš na koži izpuščaj, potem se najprej posvetuj z dermatologom. Za ohranjanje nepoškodovane povrhnjice pa bi vsekakor morala malo zabremzati glede uporabe kislin, pilingov ali čistilcev, ki agresivno odstranjujejo maščobe s kože. Raje izbiraj kremna čistilna sredstva, olja za obraz (šipkovo olje, olje grozdnih pešk) in pomirjujoče sestavine (glicerin, hialuronska kislina), ki okrepijo in zdravijo povrhnjico.