fbpx

7 težav na bikini predelu in kako jih odpraviti

Bikini je področje, ki je deležno največkratnega britja, sploh ko je poletna sezona na vrhuncu. S tega področja odstranjujemo dlake celo večkrat kot z nog ali pazduh, je pa bikini področje hkrati tudi najbolj dovzetno za neželene težave, kot so vraščene dlake, vnetja, ureznine itd. Te zanima, kako jih preprečiti ali odpraviti?

1. Vraščene dlake
Ko se ti vrastejo dlake, odpravljanje le-teh pa povzroči še večji problem, lahko rešitev za ozdravljenje najdeš v lekarni – kremo z 1% hidrokortizona, pravi strokovnjakinja, Venusova dermatologinja Dr. Jody Levine. “Nanesi majhno količino kreme takoj po britju na razdraženo območju in jo nanašaj dvakrat na dan nekaj dni zapored, če je to potrebno. Poskusi se izogniti britju na razdraženem ali ranjenem področju,” pravi dermatologinja.
Preventiva: Izogni se vraščenim dlakam in redno izvajaj piling na bikini področju. Morda se ti zdi to zgolj nepotrebni korak pri negi telesa, vendar pa lahko prav s pilingom pomagaš dlakam, da rastejo v pravo smer in pokukajo na površje brez draženja kože. Dr. Levine kot preventivo predlaga tudi uporabo blažjega kislinskega tonika za obraz na tem področju.

2. Vnetje
Britje že samo po sebi ni najbolj prijetno opravilo, vnetja pa to opravilo naredijo še toliko bolj neprijetno. “Vnetje, razdražena koža in vraščene dlake so običajno posledica uporabe nekvalitetne ali prevečkrat uporabljene/tope britvice in pa tudi nepravilnega britja, če britvico pritiskamo premočno ob kožo in večkrat potegnemo čez isti predel,” pravi dr. Levine.
Vnetje je mogoče preprečiti z uvedbo nekaj dodatnih korakov med prhanjem. Potrebovala boš britvico, ki ustvarja gladko britje. “Z uporabo britvice s petimi rezili, kot je Venus Swirl, boš že z enim samim potegom odstranila vse dlačice, tako da ti ne bo treba ponavljati britja na enem in istem predelu. Manj potegov pomeni manj stika s kožo in s tem tudi manj možnosti draženja,” pojasnjuje dr. Levine.
Naslednji korak v tuš kabini je, da pred britjem nekaj časa (približno 3 minute) stojiš pod toplo vodo, da se predel, ki ga nameravaš briti, resnično dobro navlaži in zmehča. Dr. Levine pravi, da bo ta korak naredil dlake mehkejše in zato jih bo tudi precej lažje pobriti.
Zdaj pa je končno nastopil čas, da za bikini predel uporabiš gel za britje. “Nekateri nočejo uporabljati gela za britje, vendar je to zelo pomemben korak v procesu britja, saj omogoča, da britvica lažje drsi po koži in zmanjša možnost za razdraženo kožo, izpuščaje in ureznine,” še doda. Te geli imajo pogosto med sestavinami mazivna (lubrikantna) sredstva, ki ohranjajo dlake mehke, ustvarjajo pa tudi zaščitno pregrado. Navadna mila seveda nimajo enakega efekta, zato vse, ki uporabljate mila namesto gela, raje prenehajte s tem, sploh če opažate neprijetne učinke po britju. “Navadna mila lahko zamašijo britvico in naša koža bo po britju suha in luskasta. Kremasti geli za tuširanje in balzami za lase so tudi zelo priljubljeni proizvodi za britje, ki prav tako niso enako učinkoviti kot geli in včasih so tudi preveč spolzki, kar lahko povzroči, da nam britvica zdrsi oz. pade iz roke,” razlaga.

Če že imaš izpuščaje pa si na to področje nanesi lokalni antibiotik in blag steroidni losjon, ki pomaga pomiriti vnetje.

3. Pigmentirana koža
Neenakomerno pigmentirana koža na bikiniju nastane zaradi nekaj možnih vzrokov, pravi dr. Levine. To lahko povzroči ponavljajoče drgnjenje na določenem območju (bodi pozorna, kako oprema za telovadbo vpliva na to področje!), dolgotrajno draženje in vnetje ter premočno pritiskanje britvice ob kožo med britjem. Dr. Levine predlaga, da slediš istim korakom, kot za preprečevanje izpuščajev in da si kupiš posvetljevalno kremo ali pa se naročiš pri dermatologu, ki ti jo lahko predpiše.

4. Neravna koža
Male izboklinice (kot kurja polt) na bikini predelu pogosto nastanejo zaradi dražečega britja in so moteče zgolj z estetskega vidika, ko je treba obleči kopalke. Da bi jih preprečili oz. pozdravili, dr. Levine svetuje, da nekaj dni zapored uporabljamo na prizadetem področju kislinski tonik dvakrat dnevno in kremo s hidrokortizonom. Ker so male izboklinice posledica britja z ne najbolj ostro britvico, ti svetujemo, da čimprej zamenjaš nastavek z rezili.
“Ker so dlake na bikini predelu pri večini bolj grobe in skodrane in rastejo v ogromno različnih smereh, je najbolj priporočljivo na tem področju uporabljati visoko kakovostno britvico s čim več rezili, ki je zasnovana tako, da se prilagodi področju, ki ga brijemo,” razlaga doktorica.

5. Dražeče suho britje
Zmanjkalo ti je gela/pene za britje in v naglici si si bikini predel pobrila kar na suho. To seveda ni najboljša ideja, ampak te razumemo, se zgodi. Dr. Levine pravi, da to povzroča draženje, ker britvica ne more gladko drseti po površini kože in s tem povzroča trenje in drgnjenje. Vnetje in male izboklinice so zelo verjetna posledica takega načina britja, zato obolel bikini predel zdravi na enak način, kot bi vnetje in negladko kožo.

6. Ureznina
To področje je zelo občutljivo in pogosto je v stiku s tesnimi elastikami in robovi od oblačil, ki vodijo k še večjemu draženju in infekcijam. Uporabljaj gel za britje in brij počasi, saj boš tako preprečila zdrs britvice. “Antibiotično mazilo se uporablja dvakrat na dan in ti bo pomagalo pri hitrejšem celjenju rane,” pravi dr. Levine, ki tudi svetuje, da se izogibamo britju vsem ranjenim področjem, saj se bodo ranice tako hitreje zacelile.

7. Glivične okužbe
Niso tako pogosta težava kot na primer vnetja, vendar moramo biti nanje vseeno pozorne sploh v sezoni potenja in vlage. “V poletnih mesecih zaradi stalno vlažne kože včasih pride do draženja in glivičnih okužb v kožnih gubah in britje tega področja je še bolj neprijetno kot sicer. Mokra oblačila po treningu takoj zamenjaj za suha, uporabljaj pa tudi anti-glivični prah, da preprečiš kakršnokoli vnetje,” predlaga strokovnjakinja.

Želimo ti čim manj bikini težav in najbolj noro, sončno, brezskrbno poletje! ☀