fbpx

7 visoko beljakovinskih sadežev

Ja, beljakovine so tudi v določenem sadju!

Beljakovine so bistvenega pomena za zdravo prehrano, vendar so splošno znani viri beljakovin (meso, jajca, mlečni izdelki) živalski viri beljakovin, ki pa še zdaleč niso edina živila z beljakovinami. Vedno bolj priljubljene postajajo rastlinske beljakovine, ki so odličen nadomestek živalskim beljakovinam. Poleg zelenjave z visoko vsebnostjo beljakovin obstaja tudi nekaj sadja z visoko vsebnostjo beljakovin, ki ga lahko dodaš v svoje prigrizke in obroke.

Medtem ko so osebne potrebe po beljakovinah vsakega posameznika nekoliko drugačne, pa je za povprečno žensko, ki večino dneva presedi, priporočeno zaužiti 46 gramov beljakovin na dan, za povprečnega sedečega moškega pa 56 gramov beljakovin na dan. Seveda se z visoko aktivnostjo potreba po beljakovinah poveča in v tem primeru se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano, ki ti lahko pomaga natančno ugotoviti, koliko beljakovin potrebuje tvoje telo.

Če pogosto čutiš občutek lakote, je to morda lahko znak, da moraš zaužiti več beljakovin in to lahko narediš tudi z uživanjem spodnjih sadežev. Ampak pozor, sadje vsebuje tudi veliko naravnega sladorja, zaradi česar naj bo tak vnos beljakovin le dodatek v tvoji prehrani, ne pa glavni vir beljakovin.

Avokado
Beljakovine na 1 sadež: 2,7 grama

7 visoko beljakovinskih sadežev
Avokado (Foto: RawPixel)

Avokado je znan po svojih zdravih maščobah in vsebnosti vlaknin, je pa tudi naravni vir beljakovin. Lahko ga uživaš zmečkanega na toastu, na koščke narezanega v solati, v obliki guacamole omake ali zmiksanega v smutiju.

Preberi si tudi:
Testenine z avokadovo omako - Modna.si

Zvezdniški recept: Testenine z avokadovo omako po receptu Zendaye

Zendaya je vsestransko nadarjena igralka, pevka in plesalka, a izkazalo se je, da rada tudi kuha. Lansko leto je z emmyjem nagrajena igralka med intervjujem za Vogue India…

Guava
Beljakovine na 1 skodelico: 4,2 grama

Guava je tropski sadež, ki ima med vsemi sadeži eno najvišjih vsebnosti beljakovin. S samo 5 grami sladkorja je odlična izbira, da svoji sadni solati dodaš nekaj beljakovin, jo zmiksaš v smutiju ali pa jo uživaš kar tako narezano na kocke. Previdno le pri predpakiranih izdelkih iz guave, ki lahko vsebujejo veliko sladkorja ali dodatkov.

Robide
Beljakovine na 1 skodelico: 2 grama

Robide so dober vir sadnih beljakovin, vsebujejo pa tudi veliko vlaknin in drugih hranil, vključno z antioksidanti. Uživamo jih lahko kar tako, jih potresemo po jogurtu, ovsenih kosmičih in chia pudingu ali pa jih zmiksamo v smutiju, da dodamo nekaj bogate vijolične barve. Dobro se podajo tudi k slanim živilom.

Preberi si tudi:
Recept: Sladka različica feta testenin

Recept: Sladka različica feta testenin

Ne, v receptu ni ne fete ne testenin – je pa to recept za “feta pasta” sladico, ki je narejena iz sadja, kremnega sira in bele čokolade. Odlična…

Kivi
Beljakovine na 1 skodelico: 1,9 grama

7 visoko beljakovinskih sadežev
Kivi (Foto: Unsplash)
Kivi je izjemno okusen, hranljiv in enostaven za uživanje. Zrel kivi samo prereži na pol in ga uživaj z žlico. Kivi vsebuje tudi kalcij, kalij in nekaj vlaknin, vendar vsebuje več sladkorja in ogljikovih hidratov kot drugo tropsko sadje. Kljub temu je kivi lahko eden najbolj zdravih dnevnih dodatkov v prehrani.

Preberi si tudi:
Poletni okusi: Osvežujoče sladoledne lučke z okusom lubenice in kivija

Poletni okusi: Osvežujoče sladoledne lučke z okusom lubenice in kivija

Sladoledne lučke z okusom lubenice in kivija so izjemno osvežujoče, nizkokalorične in narejene 1, 2, 3, poleg tega pa zanje potrebuješ le tri sestavine. Za najbolj okusne lučke…

Marelice
Beljakovine na 1 skodelico: 2,2 grama

Marelice so koščičasto sadje z visoko vsebnostjo beljakovin in so odlična izbira za prigrizek. So sočne in polne hranil, vključno z antioksidanti, kalijem in betakarotenom. Marelice so odlične v sladicah ali slanih prigrizkih.

Grenivke
Beljakovine na 1 sadež: 2,4 grama

Za agrume, ki so tako sočni, ima grenivka izjemno veliko beljakovin. Posamezen sadež vsebuje več kot 2 grama in ga lahko preprosto uživamo olupljenega, za slajši prigrizek pa lahko po vrhu potresemo tudi malo sladkorja. Grenivka je polna vitamina C in ima veliko koristi za zdravje.

Paradižnik
Beljakovine na 1 skodelico: 1,5 grama

7 visoko beljakovinskih sadežev
Paradižnik (Foto: Unsplash)

Ja, paradižnik je sadje in ima nekaj beljakovin, čeprav se vsebnost razlikuje glede na vrsto paradižnika. Paradižnik je odličen v solati, iz njega se lahko naredi tudi odlična omaka za testenine ali pa se ga doda samo po vrhu odprtega sendviča. Paradižnikov potencial je neskončen, poleg tega pa je poln zdravilnih koristi, vključno z antioksidanti, vitamini in vlakninami.

Preberi si tudi:
Paradižnikovi obročki z jajcem - Modna.si

Hitro in zdravo: Paradižnikovi obročki z jajcem

Paradižniki so pri nas v trgovinah na voljo tekom celega leta, vendar pa na vrtovih v vsej svoji lepoti zasijejo v poletnih mesecih. Pripravljamo jih na številne načine,…