7 živil, ki bi jih morala na jedilnik umestiti čisto vsak teden

Ne samo da so zdrava, tudi zelo okusna so!

Seveda se rade vsake toliko časa malo pregrešimo, ampak veliko boljši občutek je če veš, da si pred tem v telo vnesla dovolj hranilnih snovi in vitaminov. Da ne bi prišlo do pomanjkanja le-teh, nikar ne pozabi na jedilnik vsak teden umestiti sledeča živila.

Brezmesne beljakovine

Bistvenega pomena za skorajda čisto vsako celico v telesu, beljakovine niso zgolj v piščancu ali biftku. Poskusi jih zaužiti z nemesnimi viri, kot so na primer leča, črni fižol in kvinoja.

Zdrave maščobe

Beseda “maščoba” je včasih veljala za umazano besedo, vendar pa so zdrave maščobe nujno potrebne za zdravo srce. Enkrat nenasičene maščobe, kot jih vsebujejo avokado, mandlji, kokosovo in oljčno olje, te bodo nasitile za dlje časa in pomagale absorbirati vitamine iz hrane ter spodbujale hujšanje.

Antioksidanti

Poleg koristi za kožo, antioksidanti podpirajo delovanje imunskega sistema in lahko preprečijo nekatera zdravstvena stanja. Zaužij dovolj antioksidantov z borovnicami, goji jagodami, artičokami in ja, temno čokolado.

Živila s probiotiki

Probiotiki so žive bakterije, ki spodbujajo zravje prebavil in ustne votline, ohranjajo normalen krvni tlak in ščitijo pred okužbo sečil. Lahko jih uživaš v obliki prehranskih dodatkov ali pa z živili, kot so jogurt, kimči, miso in kombuča.

Dobri ogljikovi hidrati

Podobno kot maščobe so bili tudi ogljikovi hidrati dolgo časa na slabem glasu. Vendar pa dobri ogljikovi hidrati, kot so polnozrnat kruh, oves ter sadje in zelenjava zagotavljajo energijo in gorivo za celotni dan tebi, še posebej pa možganom.

Hidracijska zelenjava

Zavedaš se, da bi morala čisto vsak dan popiti vsaj 1.5 litra vode in če ti srkanje vode tekom dneva še ni prišlo v navado, potem začni uživati živila, ki imajo visoko vsebnost vode, kot so kumare, solata in lubenica (v poletnem času), da ostaneš dobro hidrirana.

Zelena listnata zelenjava

In s tem ne mislimo samo na listnati ohrovt. Razširi svoj repertoar na brstični ohrovt, blitvo, brokoli,… Vsi vsebujejo veliko vitamina C in K ter tudi železa in kalcija.