8 maščobnih živil, ki ti pomagajo shujšati
Izkazalo se je, da so lahko najboljša dietna živila tudi najbolj okusna!
Strokovnjaki so včasih mislili, da prehranska maščoba – zaradi katere so torte, peciva, sladoled in čipsi tako zelo okusni – povzroča debelost. Ampak, mnenja se spreminjajo. Edina vrsta maščob, ki so slabe zate, so trans maščobe, ostale vrste maščob pa ti lahko zelo koristijo za splošno zdravje in uravnavanje telesne teže.
Seveda pa ne moreš zgolj dodati zdravih maščob v slabo prehrano in pričakovati, da bodo kilogrami kar leteli stran. Z uživanjem različnih hranilnih živil, vključno z maščobami pa pomaga ustvariti občutek sitosti in preprečevati prenajedanje. Posledica tega pa je lahko trajnostna izguba teže.
Če si želiš nadzorovati svojo težo in živeti zdravo življenje, premagaj svoj strah pred maščobami in vnesi v svojo prehrano oblico spodnjih maščobnih živil:
1. Oreščki
Čeprav so oreščki kalorična bomba – porcija (približno 18 oreščkov) vsebuje približno 170 kcal – pa so študije pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo več oreščkov, nižji indeks telesne teže kot tisti, ki oreščkov ne uživajo. Čeprav to še nikakor ni dokaz, da te bodo oreščki naredili suho, pa znanstveniki menijo, da lahko uživanje oreščkov poveča število kalorij, ki jih pokuriš v mirujočem stanju, prav tako pa te tudi nasitijo za toliko časa, da skupno v dnevu zaužiješ veliko manj kalorij.
Druga teorija: telo ne more prebaviti nekaterih maščobnih kalorij, ki jih najdemo v oreščkih, kot so mandlji. In ko se kalorije iz telesa izločijo nedotaknjene, so te izključene iz enačbe zaužite-kalorije-proti-porabljene-kalorije, kar je pogosto razlog za izgubo ali povečanje telesne teže.
2. Kokosovo olje
Raziskava pred časom je pokazala, da lahko že če samo pogoltnemo kokosovo olje, s tem izboljšamo svojo energetsko presnovo in pokurimo tudi do 120 dodatnih kalorij na dan. Če je tvoj cilj zmanjšati skupni vnos kalorij, boš veliko več naredila s tem, da boš kuhala s kokosovim oljem, kot pa da se boš popolnoma odpovedala uživanju maščob.
3. Avokado
Kot nadomestek klasičnega masla (ki ga ne prištevamo več med slabe maščobe), je avokado polno zdravih maščob, vlaknin in vitaminov, zaradi česar so dietetiki upravičeno obsedeni z njim. Nedavna raziskava je tudi pokazala, da so ljudje s prekomerno telesno težo, ki so zaužili pol avokada pri kosilu, po petih urah še vedno imeli občutek sitosti.
4. Divji losos
Poln omega-3 maščob (ki so skoraj najboljša vrsta maščob, ki jih lahko uživaš), ima ta riba dober okus prav zaradi vsebnosti maščob. Maščobne molekule nesejo okus iz krožnika v tvoja usta, kar naredi vsak ugriz veliko bolj okusen. Losos pa je tudi odličen vir beljakovin, zaradi česar si ta riba zasluži čisto petico na področju dovajanje trajnostne energije.
5. Ekološko maslo
Maslo, narejeno iz mleka krav, ki se prosto pasejo na pašnikih, se sliši “fancy”, vendar pa ga lahko kupiš praktično povsod. Ekološko maslo vsebuje več omega-3 maščob kot običajno maslo, kar je odlično, saj naj bi omega-3 maščobe pospešile izgubo telesne teže skupaj z manj kalorično dieto, kažejo obetavne raziskave, ki vključujejo omega-3 prehranske dodatke.
6. Ekološka govedina
Večina strokovnjakov se strinja, da lahko shujšaš na podlagi zmanjšanja zaužitih kalorij ne glede na to, ali se držiš dietne hrane (kot je ohrovt) ali pa uživaš v hrani, ki jo imaš dejansko rada (kot so burgerji in pizza). Burgerji z ekološko govedino vsebujejo več omega-3 maščob in manj kalorij, kot meso pridobljeno od krav, ki se niso prosto pasle na pašnikih.
7. Jajčni rumenjak
V nasprotju s splošnim prepričanjem, zaradi uživanja jajc ne bomo imeli povišanega slabega holesterola ali pa nas bo doletela bolezen srca, kaže nedavna raziskava, ki je primerjala učink nizke in visoko jajčne diete. Jajca – rumenjaki in beljaki – dejansko spodbujajo občutek sitosti (vsaj v teoriji), kar zmanjšuje prenajedanje.
8. Trd polnomastni sir
Kljub dejstvu, da se sir pogosto prikazuje kot polnega maščob in kalorij, znanstveniki menijo, da so polnomastni mlečni izdelki nevredni svojega slabega ugleda. Nekatere študije so celo pokazale, da so neateri ljudje, ki so zmanjšali vnos kalorij, hkrati pa povečali uživanje polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov, veliko hitreje izgubili težo kot ljudje, ki so samo zmanjšali vnos kalorij. Znova in znova velike znanstvene raziskave kažejo na to, da se bodo ljudje, ki v svojo prehrano vključijo polnomastne mlečne izdelke, veliko manj verjetno spopadali s prekomerno telesno težo ali debelostjo. Nedavna raziskava pa je tudi pokazala, da ljudje, ki na teden zaužijejo pet obrokov mlečnih izdelkov, imajo manj telesne maščobe, nižji indeks telesne teže in nižji krvni tlak kot ljudje, ki se popolnoma izogibajo mlečnim izdelkom. Maščobne kisline, ki jih najdemo v staranih sirih in jih proizvajajo črevesne bakterije, ko ješ polnomastne mlečne izdelke, pospešijo presnovo in spodbujajo hujšanje. Kar se sliši odličen razlog, da naročiš pizzo z dodatno porcijo sira!