Domov » Potovanja » Destinacije » 8 najlepših prazničnih destinacij na svetu

8 najlepših prazničnih destinacij na svetu

DestinacijePotovanjaPraznično
8 najlepših prazničnih destinacij na svetu
📷

Praznična čarobnost…

Ne glede na to, katere praznike praznuješ, definitivno se strinjaš z nami, da je nekaj prav posebnega na božičnem času. Bleščeča dekoracija in veselo razpoloženje je razlog, da je prav ta del leta za večino najljubši. Predstavljamo ti 8 najlepših mest po svetu, ki ne skoparijo z lučkami in okraski, ko pride božični čas.

Dunaj, Avstrija

(Getty Images)

(Getty Images)

Praznični čas je tako čaroben v prestolnici Avstrije, da če jo obiščeš v kateremkoli drugem letnem času sploh ne doživiš tistega pravega vzdušja. Cel december so dunajski mestni parki okrašeni z ogromnimi, okrašenimi drevesi in svetlečimi stojnicami, ki prodajajo kuhano vino, drobnarije in pečen kostanj.

Strasbourg, Francija

(Getty Images)

(Getty Images)

To alzaško mesto se z razlogom imenuje “božična prestolnica”. Strasbourg je dom prvega evropskega božičnega trga – tradicija, ki se je začela leta 1570 na mestnem trgu. Vsako leto ta praznična destinacija zaživi s pripovedovanjem zgodb, koledništvom, nastopi v živo in z več kot 300 stojnicami na tržnici, ki preplavijo mesto s prazničnimi dišavami in cimetom.

Quebec, Kanada

(Getty Images)

(Getty Images)

Predstavljaj si, da bi oživela zgodba “A Christmas Carol” od Charlesa Dickensa. Izgledalo bi zelo podobno kot staro mestece Quebec med prazniki. Zasnežene, tlakovane ulice in kamnene in opečnate stavbe iz 17. stoletja se decembra spremenijo v pravljično božično vas. Vsi topli bistroji in kavarne so okrašene s svetlečimi lučmi, vhode pa krasijo zlata božična drevesa in venci.

Breckenridge, Kolorado

(Getty Images)

(Getty Images)

Vsako leto v začetku decembra to smučarsko mesto tik pred prižigom prazničnih luči, priredi dirko Božičkov. Nato pa na trgu postavijo praznične stojnice, trgovine ob glavni ulici pa se odenejo v zlate okraske in bleščeče luči. Ampak praznični čas se pri njih ne zaključi po božiču. Morda celo najbolj pričakovan dogodek je novoletna “Torch Light” parada, ko se smučarji in snowboarderji po strmini spustijo z gorečimi baklami.

San Miguel de Allende, Mehika

(Getty Images)

(Getty Images)

Če boš mehiško kulturno mesto obiskala v decemberskem času ne boš ravno doživela belega božiča, ampak mesto San Miguel de Allende definitivno ve, kako praznovati “Navidad”. Tekom celega decembra se v tej topli počitniški destinaciji dogajajo parade, glasbene predstave in zabave. Osli, piñate, pisane luči in okraski krasijo mestne ulice, ljudje pa pojejo in plešejo na mestnih trgih.

Ogunquit, Maine

(Getty Images)

(Getty Images)

V poletni sezoni mesto Ogunquit privablja turiste zaradi svojih plaž v New England-u (na severovzhodu Amerike). Ko pa pride zima in se temprature spustijo okoli ničle pa prebivalstvo z manj kot 1000 posamezniki vsako leto praznujejo “Christmas by the Sea” (“Božič ob morju”). Praznovanje se začne v sosednjem Kennebunkportu z vsakoletnim prižigom mestnih luči in uvodom v božični čas. Nato pa zaživi tudi Ogunquit s kresovi in ognjemeti na plažah, sejmom čokolade in sejmom čorb. Aja, in ne smemo pozabiti na tradicionalni polarni skok v atlantik.

Köln, Nemčija

(Getty Images)

(Getty Images)

Srednjeveško mesto Köln, ki se nahaja na bregovih reke Ren, zaživi v času praznične sezone. Božična tržnica pred kölnsko katedralo je največja in najbolj impresivna z drsališčem, živo glasbo in bleščečimi lučmi. Vendar pa so dobro obiskane tudi manjše tržnice, ki se nahajajo na različnih koncih mesta, kjer stojnice prodajajo tradicionalno bavarsko hrano, okraske in kuhano vino.

Reykjavik, Islandija

(Getty Images)

(Getty Images)

Povsem logično je, da je božični čas vse bolj čaroben, ko se bližaš polarnemu krogu. V Reykjaviku je december eden od najbolj zanimivih obdobjih leta. Je pa tudi en od najsvetlejših in najbolj veselih, kljub temu, da imajo le nekaj ur dnevne svetlobe. Islandska legenda pravi, da ne obstaja en Božiček, ampak 13 Yule mladeničev, ki paradirajo po ulicah. Po mestu številne božične vasi prodajajo tradicionalno islandsko božično hrano, kot je strjena sled, dimljeno meso, medenjake in kuhano vino.