Domov » Lepota & zdravje » 8 skritih stranskih učinkov zdravega načina prehranjevanja

8 skritih stranskih učinkov zdravega načina prehranjevanja

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
8 skritih stranskih učinkov zdravega načina prehranjevanja
📷 Unsplash

Ko se začneš zdravo prehranjevati in si narediš ogromne zaloge sadja in zelenjave ter zmanjšaš vnos sladkorja, pogosto pričakuješ, da se boš kaj hitro začela počutiti izjemno. Čeprav zdrav način prehranjevanja pogosto zagotovi več energije, bolj čisto kožo in boljši spanec, pa ima tudi negativne učinke, če z njim pretiravaš.

Poleg tega je potrebno tudi omeniti, da “zdravo” prehranjevanje za vsakega pomeni nekaj drugega in ne pomeni nujno le uživanje polnozrnatih žitaric ter veliko sadja in zelenjave.

Spoznaj 8 malih zahrbtnih stranskih učinkov, ki se jih le malo ljudi zaveda, preden se začnejo (preveč) zdravo prehranjevati.

Morda boš imela trebušne krče

Če si na dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov, te bodo zelo verjetno doleteli trebušni krči. Za nelagodje je lahko kriv nizek vnos ogljikovih hidratov ali pa preobčutljivost posameznikov na vlaknine. Nizke ogljikohidratne diete lahko privedejo do prekomernega vnosa beljakovin in maščob, kar lahko povzroči sproščanje odvečne želodčne kisline, ki vpliva na želodec in požiralnik. Nizkohidratne diete vsebujejo tudi malo vlaknin, ki so pomembne za uravnavanje gibanja črevesja. Brez dovolj vlaknin, ki jih v telo vnesemo le z ogljikohidratnimi živili, se lahko počutimo napihnjeno in zaprto. Zelo pomembno je, da v telo vnesemo vlaknine z žitaricami in lupino na sadju, da ohranimo redno prebavo.

Lahko občutiš čudno gibanje v črevesju

Po drugi strani pa lahko pri visokohidratnih dietah, z uživanjem sadja, polnozrnatih žitaric in stročnic v telo vnseš preveč vlaknin, kar lahko vodi v napenjanje in napihnjenost ter razrahlja črevesje, še zlasti, če tvoje telo ni navajeno na takšna živila v tolikšni meri. Vlaknine gredo skozi celoten prebavni trakt in lahko pri nekaterih povzročijo prej omenjene simptome. Da bi le-te zmanjšala, je priporočljivo postopno povečevanje vnosa vlaknin in uživati veliko vode.

Morda se ti lahko nepričakovano poveča telesna teža

Zapomni si, da ti vseh zdravih živil ni treba zaužiti naenkrat. Preveč zdravih živil, kot so avokado, oreščki in olivno/kokosovo olje so sicer zelo zdravi, vendar vsebujejo tudi veliko kalorij, zato je zelo pomembno, da se za preprečitev povečanja telesne teže naučiš zmernosti in odmerjanje porcij.

Na primer sadni sokovi in smutiji so trenutno zelo popularni, vendar pa lahko vsebujejo ogromno kalorij in sladkorjev, zaradi česar niti niso tako zelo primerni kot zdrav prigrizek ali šejk po treningu. Smutiji so še zlasti nevarni za povečanje telesne teže, če v blender dodaš ogromno najrazličnejših superživil.

In pozor, tudi solate so lahko kalorične. Odlična ideja je, če si za lahko kosilo ali večerjo privoščiš solato, ampak če vanjo dodaš semena, oreščke, avokado, beljakovine (piščanec, tuna, jajce itd.), sadje ali še kaj drugega, lahko lahka solata kaj hitro postane zelo kalorični obrok. Preveč sestavin v solati lahko vodi do preveč kalorij, zato ti svetujemo, da se omejiš le na en zdrav maščobni dodatek (na primer le avokado ali le semena ali le oreščki) in eno beljakovinsko živilo (le piščanec ali le jajce) ter ogromno zelenjave.

Zelenjava te sama po sebi ne more nasititi

Pogosto ljudje pretiravajo z zelenjavo, ker imajo v glavi, da je to “varna” hrana. Napačne informacije o prehrani povzročajo, da ljudje žitarice in stročnice dojemajo kot škodljive, ker je to pisalo na enem blogi in da so živalski proizvodi katastrofalni, ker so tako prebrali na drugem blogu. Nekateri ljudje, ki so hiperfokusirani na svojo telesno težo, lahko potem nekatere vrste zelenjave jemljejo kot zdrave in jih pojedo v ogromnih količinah, da se počutijo site, vendar pa lahko takšno početje povzroči šok glikemičnega indeksa (beri: preveč vlaknin) in kasnejšo povečano lakoto, saj zelenjava vsebuje malo kalorij. To nikakor ni zdrav način prehranjevanja, saj ne vneseš v telo dovolj energije, makrohranil ali mikrohranil.

Hitro lahko postaneš izčrpana

Če se boš odrekla prevečim živilom, se ti bo prehrana kaj hitro zdela dolgočasna in kaj hitro boš začela razmišljati o prepovedanih živilih, ki si jih boš vse bolj in bolj želela. Uživati moramo hrano, ki nas bo duševno zadovoljila in vsebovati mora dobro ravnotežje hranilnih snovi, da se po obroku počutiš tudi fizično močna. Namesto, da se odločiš za dieto, ki prepoveduje določena živila ali skupine živil, se raje osredotoči na to, česa bi morala zaužiti še več, da bi bila tvoja prehrana bolj bogata s hranili. Na primer, določi si cilj, da boš stročnice jedla najmanj štirikrat tedensko, namesto da si popolnoma prepoveš uživanje sladkorja ta mesec. Tako boš preusmerila svojo duševno energijo in uživala v novi raznoliki hrani, zaradi česar se boš počutila bolj sito in zadovoljno, namesto da si konstantno pod stresom, ker imaš konstantno v glavi, da ne smeš uživati sladkorja.

Lahko se začneš prenajedati

Ko si prepoveš preveč živil, se ti to lahko vrne tako, da v manj kot petih minutah “zmažeš” celo vrečko čipsa. Če v svoje telo ne vnašaš dovolj energije za normalno delovanje, gre telo v stanje “načina preživetja”. Tvoje telo ne ve, ali mu boš tudi po vrečki čipsa s hrano še vedno dovajala ustrezno mero energije, zato začne vso hrano, ki jo zaužiješ, shranjevati kot energijo za pozneje, ko ne bo dobil hrane. Ne le, da hormoni, ki se takrat izločajo, upočanijo tvoj metabolizem, ampak tudi sladkor, maščobe in soli pošlejo možganom še več zadovoljivih signalov, zaradi česar se kaj hitro začneš prenajedati.

Postala boš razdražljiva in anksiozna

Če ne ješ dovolj za uravnavanje svojega razpoloženja in ohranjanje hrepenenj v mejah normale, poleg tega pa hitro izgubljaš težo, to lahko zmeša tvoje emocionalno stanje in metabolizem, zaradi česar postaneš razdražljiva, zaskrbljena in morda še bolj nagnjena k shranjevanju maščobe. Ko tvoje telo zaradi prenizkega vnosa energije preklopi na način za preživetje, je pod stresom in posledično začne izločati hormon kortizol in adrenalin, zaradi katerih se počutiš bolj stresno in zaskrbljeno, poleg tega pa se upočasni tudi poraba energije v telesu, kar pomeni, da se upočasni tvoj metabolizem.

Če ne uživaš dovolj kalorij ali ogljikovih hidratov, se boš med aktivnostjo počutila hitreje in bolj utrujeno. Ogljikovi hidrati so največji vir goriva v naših telesih. Če ti primanjkuje energije, potem vsekakor ne boš mogla dati vsega od sebe na treningih, zato nikar ne izloči ogljikovih hidratov iz svojega jedilnika, ampak raje izberi take, ki so 100-odstotno polnozrnati in polni vlaknin.

Lahko te odtuji od ljudi

Če se začneš odrekati držabnim situacijam in doživetjem z drugimi ljudmi, da bi se izognila določenim vrstam hrane, potem si šla z zdravim načinom prehranjevanja vsekakor predaleč. Pogosto, ko ljudje postanejo obsedeni s svojim zdravim življenjskim slogom, to zahteva tudi precejšnjo mero duševne energije, posledice pa nosijo služba, odnosi in družina. Kot smo že omenili, lahko omejen vnos energije v telo povzroči poslabšanje razpoloženja, kar pa v veliki meri vpliva na razmerja.
Obsedenost s preveč zdravim načinom življenja lahko povzroči tudi izraziti občutek sramu ali krivde, če uživajo hrano, ki ni na seznmu dovoljenih (zdravih) živil, poleg tega pa takšni ljudje pogosto tudi obsojajo (nezdrave oziroma drugačne) navade drugih ljudi. To imenujemo ortoreksija oziroma prevelika obsedenost z zdravim načinom prehranjevanja, ki pogosto vodi do resnejših klinično diagnosticiranih motenj hranjenja.