8 živil, katerim se dermatologi na veliko izogibajo
In če želiš imeti lepo kožo, bi se jim morala tudi ti!
Si to, kar ješ. Izbira hrane, ki jo vneseš v telo, igra pomembno vlogo pri stanju tvoje kože. In kdo so ljudje, ki se zavedajo tega bolj kot kdorkoli drug? Dermatologi.
Strokovnjake smo povprašali, katerih 8 živil ne bi nikoli uvrstili na svoj jedilnik za ohranjanje lepe, mladostne in čiste kože.
1. Krofi
“Ena izmed najbolj pogostih vrst živil, ki povzročajo izbruhe aken in ostale kožne težave (povečano mastenje, mašenje por, gnojne mehurčke in papule) so živila z visoko vsebnostjo sladkorja in nezdravih maščob ter olj,” razlaga avstralska priznana dermatologinja Darlene O’Gara. “Nekateri trdijo, da čokolada in krofi ne vplivajo na posameznikovo kožo, ampak dejstvo je, da so ta živila večinoma sestavljena iz maščob in sladkorja, ki so lahko zelo škodljiva za tvojo kožo.”
2. Riževi krekerji
Riževi krekerji se lahko zelo poigrajo s tvojim krvnim sladkorjem, saj povzročijo nenaden dvig in nato hiter padec, kar pospešuje nastanek gub. “Tvoje telo enostavne ogljikove hidrate v pecivih prebavlja na enak način kot sladkor – pretvori jih v glukozo,” razlaga Valori Treloar, dermatologinja in avtorica knjige The Clear Skin Diet. “Ko se enkrat pretvorijo, se prilepijo na proteine (kot je kolagen), ki se borijo proti gubam in jih poškodujejo.
3. Alkohol
Že res, da je okusen, vendar pa ti nikakor ne pomaga do lepše kože, še posebej, če je tvoja koža aknasta. “Priporočam izogibanje alkoholnim pijačam, saj povzroča hude motnje v hormonskem ravnovesju, kar je najbolj pogost vzrok za nastanek aken,” razlaga Judy Deung, generalna direktorica podjetja SkinB5.
4. Lizike
Medtem, ko vsaka koža reagira na različna živila, pa so lizike ne prizanašajo nikomur. “Živila, ki vsebujejo velike količine sladkorja, kot so mlečna čokolada in lizike, lahko na koži povzročijo aknam podobne simptome,” pojasnjuje Darlene O’Gara. Ta živila dvignejo raven krvnega sladkorja in inzulina, zaradi česar postane koža bolj suha.
5. Beli kruh
Pšenica lahko vpliva na glikemični indeks (GI), ki pove, kako hitro se bo raven krvnega sladkorja dvignila. “Vsa živila z visokim GI, kot so beli kruh, večina belega riža, koruzni kosmiči, krompir, sladkarije itd. povzročijo, da krvni sladkor znatno poraste,” pojasnjuje Judy Deung. “Povišan krvni sladkor stimulira telo, da proizvaja inzulin, ki nato povzroči plaz hormonskih učinkov, vključno s povišano stopnjo androgenov (moški hormoni, ki povzročajo akne), prekomerno mastenje in povečano proizvodnjo kožnih celic, kar vse vodi do zamešenih por in izbruhov mozoljev.
Zanimivo dejstvo je tudi to, da lahko visoke ravni sladkorja sčasoma tvojo kožo izsušijo in jo naredijo debelejšo, kar vodi do luskaste kože, ki blokira pore in tako nastanejo težave. V nekaterih primerih so kožna obolenja, kot so akne, luskavica in ekcem lahko posledica intolerance oziroma preobčutljivosti na gluten.
6. Pekoča hrana
Tako kot sladka živila, je tudi pekoča hrana lahko pogosto povod za številne kožne težave. “Tudi pekoča hrana ima potencial za povečanje rdečice na koži, ki je nagnjena k tem simptomom,” pravi O’Gara.
7. Mleko in sir
Bilo je že ogromno razprav o povezanosti mlečnih izdelkov z aknami in nekaj raziskav je to dejstvo potrdilo, spet druge so ga ovrgle. Veliko ljudi si življenja ne more predstavljati brez mlečnih izdelkov, vendar pa je izbira samo tvoja.
Študija, ki so jo leta 2007 naredili na šoli Harvard School of Public Health je jasno pokazala povezavo med ljudmi, ki so redno uživali mleka in trpeli za aknami.
“Dokazano je bilo, da mleko poveča rast inzulinu podobnega faktorja-1 (IGF-1) in to v kombinaciji z naravno prisotnimi streoidnimi hormoni v mleku zelo vpliva na žleze lojnice,” pojasnjuje Deung. “Rast IGF-1 bo povečala proizvodnjo maščobe, kar vodi do zamašenih por in nato izbruhov! Mlečni izdelki, tudi proteinski šejki iz sirotkinih beljakovin, ki jih ljudje, ki trenirajo, zelo radi uživajo.”
8. Hitra hrana
Visoka vsebnost maščob in živila z visokim GI-jem, kot so pica in hamburgerji lahko zelo poslabšajo stanje tvoje kože. Raziskava, ki je bila leta 2010 objavljena v Journal of The American Academy of Dermatology, je pokazala povezavo med zahodno dieto, ki pogosto vsebuje živila z visokim glikemičnim indeksom in ogromno hitre hrane z bolj pogostimi izbruhi mozoljev, v primerjavi z visoko proteinsko dieto, ki vsebuje večinoma živila z nizkim GI-jem.