Domov » Prehrana & Recepti » 8 živil, ki jih nikoli ne shranjuj v hladilniku

8 živil, ki jih nikoli ne shranjuj v hladilniku

Prehrana & Recepti
8 živil, ki jih nikoli ne shranjuj v hladilniku
📷 Profimedia

Nekatera živila so preprosto bolj okusna, če jih shranjuješ izven hladilnika, spet druga pa sploh ne bi smela shranjevati v hladilniku. Te zanima, katerih 8 živil je vedno bolje imeti na kuhinjskem pultu ali v shrambi?

Melona

Celo melono s hrapavo površino (sem ne spada lubenica) bi morala shranjevati na sobni temperaturi, da lahko sadje popolno dozori. Izjema? ‘Honeydew’ oziroma zelena melona, ki takoj po odtrganju neha zoreti, zato jo lahko shranjuješ tudi v hladilniku.

Paradižnik

(Unsplash)

Tako kot melone tudi paradižniki na sobni temperaturi postajajo vse slajši in slajši. Če te skrbi, da bi postali premehki, potem že zrele paradižnike shrani v hladilnik ali pa, še bolje, jih takoj porabi.

Krompir

Hladilnik povzroči, da se škrob v krompirju spremeni v sladkor, kar povzroči zrnato teksturo in sladek okus. Raje jih shranjuj v papirnati vreči v hladnejšem, temnem prostoru – na primer pod umivalnikom v kuhinji ali kleti.

Čebula

Čebula + hladilnik = mehka notranjost pod lupino.

Kruh

(Pexels)

Morda te skrbi, da ne bodo kruha napadle mravlje, vendar pa postavljanje kruha v hladilnik ne bo rešilo težave. (Postal bo pocast in neokusen.) Kruh vedno shranjuj v posodi za kruh in ga porabi v roku največ enega tedna ali pa ga zamrzni in porabi v treh mesecih.

Med

Nizke temperautre povzročijo, da se hitreje oblikujejo kristali. In nihče noče kristaliziranega medu v čaju ali na kruhu.

Kava

Mleta kavna zrna lahko absorbirajo vonjave ostalih živil v hladilniku. Kava s priokusom salame? Fuj. Kavo vedno shranjuj v kuhinjski omarici ali shrambi ter porabi v nekaj tednih, ali pa v zamrzovalniku, če si naredila zalogo in veš, da je še dlje časa ne boš porabila.

Bazilika

(Pexels)

Za razliko od ostalih zelišč, sveža bazilika na nizkih temperaturah oveni, poleg tega pa absorbira tudi vonjave ostalih živil, zato jo vedno shranjuj na kuhinjskem pultu v kozarcu vode (tako kot ostale sveže rože).