8 živil, za katera nisi vedela, da jih lahko zamrzneš
Od testenin do jajc…
Naj dvigne roko tista, ki je že kdaj morala zavreči živilo, ker se je pokvarilo še preden ga je uspela pojesti. Pri nas so vse roke v zraku in vedno nam je neprijetno, ko moramo hrano vreči v smeti. Kot rešitelj pa se je zdaj pokazal zamrzovalnik, v katerega presenetljivo lahko shraniš veliko več živil, kot si si morda mislila! Manj odpadkov, več zamrznjene hrane.
Kuhane testenine
Ko so testenine še tople, jim dodaj malo olivnega olja, premešaj in pusti, da se popolnoma ohladijo. Preloži jih v zip vrečko ali posodo za shranjevanje in shrani v zamrzovalnik (do 2 meseca). Ko si zaželiš testenin, odmrzni vrečko, stresi testenine v posodico in segrej v mikrovalovni pečici ali pa v ponvi skupaj z omako. Opomba: To najbolje deluje pri testeninah, ki so kuhane al dente, saj bodo po vsem dodatnem segrevanju in kuhanju ravno pravšnje za uživanje.
Koruzni storž
Takoj potem, ko si ga kupila, položi koruzni storž v zip vrečko in jo shrani v zamrzovalnik (do enega leta). Ko si za večerjo zaželiš prilogo iz koruze, jo preprosto skuhaj v vreli vodi ali speci na žaru.
Humus
Humus, ki ti je ostal od večerje, preloži v neprodušno posodo in ga po vrhu pokapaj z olivnim oljem, da zadržiš vlago v njem. Posodico shrani v zamrzovalniku (do 4 mesece), odtajaj pa ga počasi v hladilniku.
Avokado
Avokado prereži na pol in odstrani peško in lupino. Nato ga s pomočjo čopiča premaži z limoninim sokom in vsako polovico posebej zavij v polivinil vrečko (iztisni čimveč zraka), nato pa vse posamezne polovice v vrečkah položi skupaj v zip vrečko in v zamrzovalnik (do 6 mesecev).
Surova jajca
Jajca razpoči v posodo, jih razžvrkljaj in nato prelij v posodice za led. Ko nastanejo ledene jajčne kocke jih preloži v zip vrečko in shrani nazaj v zamrzovalnik (do 6 mesecev). Priprava zajtrka je pravkar postala veliko lažja.
Mleko
Mleko prelij v neprodušno posodo, vendar pusti na vrhu nekaj centimetrov praznega prostora (mleko se razširi, ko zamrzne). Mleko imaš lahko v zamrzovalniku do 3 mesece. Potem ko ga odtajaš je lahko sama struktura malenkost neprijetna za pitje, vendar pa bo mleko idealno za kuhanje ali pečenje (kaj praviš na palačinke za večerjo?).
Nastrgan sir
Nastrgan sir s ščepcem koruznega škroba (da preprečiš sprijemanje) pretresi v zip vrečko in ga shrani v zamrzovalnik (do 6 mesecev). Odtajaj ga počasi v hladilniku.
Pire krompir
S pomočjo sladoledne zajemalke odmeri porcije pire krompirja na peki papir in vse skupaj položi v zamrzovalnik. Ko krompir popolnoma zamrzne, porcije preloži v zip vrečko in postavi nazaj v zamrzovalnik, kjer bo zdržal tudi do 2 meseca.