ALEJA Ljubljana prejela mednarodno nagrado za dizajn in razvoj

Po štiriletnem premoru zaradi pandemije so bile v Milanu podeljene mednarodne nagrade ECSP Design and Development Awards za izjemne projekte v trgovski panogi. Podelilo jih je Evropsko združenje nakupovalnih središč – European Council of Shopping Places (ECSP). Nakupovalno središče ALEJA v Ljubljani je izbrano kot najboljše evropsko nakupovalno središče v svoji kategoriji. Po nagradi Global RLI Award 2021 je to že drugo pomembno mednarodno priznanje za ALEJO – najmlajše nakupovalno središče avstrijskega razvijalca in operaterja SES Spar European Shopping Centers (SES).

ALEJA Ljubljana je v kategoriji »Novogradnje nakupovalnih središč s površino od 15.000 do 45.000 kvadratnih metrov« premagala finaliste iz Nemčije in Srbije. Najmodernejša ljubljanska nakupovalna destinacija je blestela s svojo večnamensko trajnostno naravnanostjo in žirijo prepričala z inovativno uporabo strehe za šport, prosti čas in rekreacijo. Skupaj s kolesarskim poligonom pred objektom kot tudi odlično trgovsko-gastronomsko ponudbo, je ALEJA po mnenju žirije izjemen primer sodobnega nakupovalnega središča.

Marcus Wild, član upravnega odbora SPAR in predsednik nadzornega sveta SES
»Naši ekipi čestitam za prejeto nagrado. Družba SES je že desetletja uspešen razvijalec izjemnih in priljubljenih nakupovalnih središč. Veličastno je, da nam je spet uspelo v našo selektivno verigo dodati format evropskega prvaka.«

Christoph Andexlinger, generalni direktor družbe SES
»Ta nagrada je po svojem pomenu nekaj izjemnega – najpomembnejša nagrada, ki jo trgovska panoga podeljuje po vsej Evropi. Zato smo tega seveda še posebej veseli,« je navdušen generalni direktor družbe SES Christoph    Andexlinger. »Najlepša hvala vsem, ki ste pripomogli k temu uspehu, kar dokazuje vsakodnevno zelo visoko število obiskovalcev.«

Toni Pugelj, direktor družbe SES Slovenija in ALEJE
»Te zmage smo izredno veseli. Najlepša hvala žiriji, da nam je podelila to nagrado,« pravi direktor nakupovalnega središča ALEJA Toni Pugelj, ki je pri projektu sodeloval vse od njegovega začetka.

ALEJA Ljubljana prejela nagrado - Modna.si
Prevzem nagrade s strani Cristopha Andexlingerja, Tonija Puglja in Marcusa Wilda (Foto: Heiko Mandl)

Nove smernice za nakupovalna središča v Sloveniji

Nakupovalno središče ALEJA v Ljubljani, ki se je odprlo maja 2020, navdušuje s posebno, kakovostno in edinstveno fasado. Ta kakovost se izraža v prostorni, privlačni arhitekturni notranjosti, ki zajema skupno 32.000 m². Nakupovalno središče odlikuje večnamenskost: več kot 80 trgovin, vrhunska gastronomija, različni ponudniki storitev in več kot 6200 m² velika športno-rekreacijska površina na strehi – ALEJA SKY. Poleg tega se pred objektom nahaja kolesarski poligon.

Nagrade za dizajn in razvoj (Design and Development Awards) – že od leta 1977 gonilo kakovosti za trgovsko panogo

Evropske nagrade za dizajn in razvoj (European Design and Development Awards) se podeljujejo od leta 1977 (z izjemo pandemičnih let med 2020 in 2022). Prejmejo jih izjemna nova in prenovljena nakupovalna središča v Evropi. Nagrado podeljuje Evropsko združenje nakupovalnih središč (European Council of Shopping Places – ECSP), naslednik Mednarodnega sveta nakupovalnih središč (International Council of Shopping Centers – ICSC). Ta priznanja veljajo za najbolj cenjena na evropskem področju maloprodajnih nepremičnin.

Nakupovalna središča SES so bila že večkrat nagrajena z mednarodnimi nagradami za dizajn in razvoj (Design and Development Awards)

Družba SES je že večkrat prejela mednarodne nagrade za svoja nakupovalna središča – nazadnje je leta 2021 za ALEJO prejela prestižno nagrado Global RLI Award. Že leta 2007 je EUROPARK v Salzburgu prejel evropsko nagrado, nekaj mesecev kasneje pa še svetovno nagrado Design and Development Award ICSC. Leta 2009 je sledil še ATRIO Villach, ki je prejel naziv najbolj trajnostnega nakupovalnega središča na svetu. Leta 2017 je EUROPARK Salzburg ponovno prejel evropsko nagrado Design and Development Award ICSC. Istega leta je WEBERZEILE Ried prejel nagrado »ICSC Regeneration Award 2017«.

ALEJA Ljubljana - Modna.si
ALEJA Ljubljana znotraj (Foto: ATP Pierrer)

ECSP: največje Evropsko združenje nakupovalnih središč

Evropsko združenje nakupovalnih središč (European Council of Shopping Places – ECSP) s sedežem v Bruslju je bilo ustanovljeno oktobra 2020 kot naslednik Mednarodnega sveta nakupovalnih središč (International Council of Shopping Centers – ICSC) in predstavlja združenje evropske trgovske panoge. Cilj združenja je opozoriti na tista podjetja, ki ustvarjajo destinacije za trgovino, gastronomijo in storitve ter zagotavljajo njihovo trajnostno delovanje.