Domov » Lepota & zdravje » Ali je možno, da se rediš zaradi dietnih pijač?

Ali je možno, da se rediš zaradi dietnih pijač?

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Ali je možno, da se rediš zaradi dietnih pijač?
📷 The Fashion Fitness Foodie / Instagram

Žal smo do zdaj živeli v veliki zmoti!

Že dolga leta si namesto klasičnih pijač z mehurčki raje privoščiš dietne. Ključno izbiro pri tem seveda igra manjši občutek krivde, saj naj bi bile te pijače boljše za naše zdravje, ker ne vsebujejo sladkorja, kajne?

Morda boš šokirana, tako kot smo bili mi, ko smo to prvič slišali – dietne pijače ne samo, da ti ne pomagajo pri dieti, ampak ti celo škodujejo, poleg tega pa se zaradi njih tudi rediš!

Raziskovalci iz bolnišnic v Massachusettsu so izvedli študijo, ki je temeljila na dodajanju aspartama (umetno sladilo, ki ga vsebuje večina dietnih pijač) v vodo. Ena skupina miši je pila vodo z aspartamom, druga skupina pa je pila navadno vodo.

Miši, ki so pile vodo z dodatkom aspartama so pridobile veliko več teže kot miši, ki so pile navadno vodo, obe skupini pa sta bili na povsem enaki dieti.

Raziskovalci so prišli do ugotovitve, da način razgradnje aspartama v telesu ovira encime, ki preprečujejo pridobivanje telesne teže.

“Sladkorni nadomestki kot je aspartam so namenjeni za izgubljanje teže in zmanjšano pojavnost metabolnega sindroma. Mi pa smo ugotovili, da aspartam blokira encime v črevesju, ki jim pravimo alkalne fosfataze, ki dokazano preprečujejo debelost, diabetes in metabolični sindrom; zato menimo, da aspartam ne bo ravno pripomogel k hujšanju, čeprav je nizkokalorično nadomestilo za sladkor, saj zavira koristne lasntosti alkalnih fosfataz,” je povedal vodja raziskave.

Verjetno se zdaj sprašuješ, ali je potemtakem bolj zdravo, če piješ kar klasično Coca-Colo? Zdravo zagotovo ni, bo pa veliko bolje, če boš spila eno pločevinko klasične Coca-Cole na teden, kot pa se vsak dan nalivala z dietno različico.