Ali kofein v šamponu pomaga do hitrejše rasti las?

Izpadanje las ima lahko precej negativen vpliv na samozavest. Redkejši lasje so za mnoge s starostjo neizogibni. Vendar pa lahko s pravimi izdelki za nego las, uravnoteženo prehrano in pravilno obliko pričeske preobraziš lase. Eden od izdelkov za lase, o katerem se je v zadnjih letih razpravljalo zaradi redčenja las, je šampon s kofeinom. Ta tretma proti izpadanju las naj bi bil zasnovan za spodbujanje rasti las z izvlečkom kofeina. Pa res lahko spodbuja rast las?

Šamponi s kofeinom so izdelki za nego las, ki naj bi zdravili izpadanje las. Vsebujejo sestavino kofein, ki je običajno pridobljen iz naravnih virov (kot je kava ali čaj), kot eno od njihovih glavnih učinkovin. Kofein se nato običajno doda šamponu v koncentrirani obliki.

Ideja za temi šamponi je, da lahko kofein pomaga pri rasti las in zmanjša izpadanje las. Kofein naj bi spodbudil prekrvavitev lasišča, kar lahko izboljša dostavo kisika in hranil v lasne mešičke. Prav tako naj bi tudi blokiral učinke dihidrotestosterona – hormona, ki je povezan z izpadanjem las.

Kofein brez dvoma spodbuja krvni obtok. V obliki šampona dejansko lahko prodre v kožo in lasne mešičke, s čimer pomaga preprečiti izpadanje las in pospešuje njihovo rast. Hkrati pa je pomembno tudi uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, ki je bogata s hranili, kot so železo, biotin in beljakovine, lahko pomaga pospešiti rast las. Nekateri dobri viri hrane za ta hranila so zelena listnata zelenjava, oreščki, jajca in ribe.

Preberi si tudi:
Kava: 5 presenetljivih pozitivnih učinkov kofeina

Kava: 5 presenetljivih pozitivnih učinkov kofeina

Medtem, ko se o kofeinu pogosto govori z negativnim prizvokom, pa je v razumnih količinah pravzaprav zelo koristen. Kofein je naravno prisoten v vsakodnevni hrani in pijačah, kot…