fbpx

Ali lahko uporaba retinola povzroči nastanek kožnega raka?

Retinol je izjemno priljubljena sestavina pri negi kože, saj lahko obnovi in polepša tvojo polt. Narejen je iz vitamina A in deluje proti staranju ter se lahko bori proti aknam. Prav tako lahko zmanjša pore in zdravi kožne bolezni, kot je luskavica.

Molekula retinola prodre v celice in spodbuja celični promet. Ko je promet kožnih celic maksimiran, lahko celice delujejo s svojo optimalno zmogljivostjo in popravljajo poškodbe DNK, ki jih povzročajo sonce in stresorji iz okolja. To popravilo in normalizacija celic posledično vodi do izboljšanja znakov staranja, kot so pusta koža, neenakomeren ten, drobne gubice in neenakomerna tekstura.

Strokovnjaki pravijo, da je najboljši čas za začetek uporabe retinola v 20-ih letih. Če je ta sestavina zate nova, nanesi majhno količino po čiščenju in sušenju obraza, nato pa preko nanesi še vlažilno kremo. Čeprav je priporočljivo, da se retinol uporablja vsak dan, pa bi ga na začetku morali uporabljati največ dvakrat na teden, da se zmanjša možnost draženja. Še ena stvar, ki jo moraš imeti v mislih? Po retinolu je obvezna uporaba kreme z zaščito pred soncem.

Retinol in sonce nista prijatelja

Retinol in sonce - Modna.si
Retinol in sonce nista prijatelja (Foto: Envato Elements)

Čeprav ima retinol prestižen sloves, pa naredi tvojo kožo bolj občutljivo na UV žarke, sončna svetloba pa zmanjša učinkovitost izdelka. To lahko povzroči poškodbe zaradi sonca, znane tudi kot fotopoškodbe. Poleg tega, ko uporabljaš retinol, obstaja možnost, da se koža razdraži ali vname.

Retinol deluje tako, da odstrani odmrle kožne celice in izpostavi novo, bolj občutljivo kožo pod njimi. Posledično postane tvoja koža bolj dovzetna za poškodbe zaradi UV-žarkov. Da bi preprečila fotopoškodbe ali fotostaranje, retinol nanašaj na kožo pred spanjem, vsak dan pa obvezno nanesi zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Sam retinol sicer ne povzroča kožnega raka, povzroča ga stalna fotopoškodba, če hkrati ne uporabljaš zaščite pred UV žarki.

Čeprav je uporaba retinola izjemno priporočjiva in koristna, pa se v času poletnih počitnic, ko imaš namen večino časa preživeti na plaži, uporabe raje vzdrži.

Preberi si tudi:
Niacinamid za nego kože - Modna.si

TO je sestavina, ki bi jo morala vsebovati krema za katerikoli tip kože

Od suhe, kombinirane do mastne, vsaka koža potrebuje to sestavino! Svet negovalne kozmetike je lahko kar malo strašljiv, še zlasti, če si novinka v tem in šele sestavljaš…