Ali lahko z uživanjem ekološke hrane preprečiš nastanek raka?
Študija, objavljena na JAMA Internal Medicine, je razkrila, da tisti, ki uživajo ekološko pridelano hrano, zmanjšajo splošno tveganje za nastanek raka.
Skupina znanstvenikov iz Francije je skoraj štiri leta in pol preučevala prehrano več kot 68.000 odraslih posameznikov. Prostovoljci so bili razdeljeni v štiri skupine, kar je bilo odvisno od tega, kako pogosto so uživali ekološke proizvode, kot so sadje in zelenjava, meso in ribe, prehranski dodatki in ostalo.
Po štirih letih in pol so ugotovili, da so udeleženci, ki so uživali večinoma ekološke pridelke, imela kar 25 odstotkov manj verjetnosti za nastanek raka.
Natančneje, tisti, ki večinoma uživajo ekološko hrano, so imeli več verjetnosti, da bodo preprečili ne-Hodgkinov limfom in postmenopavzni rak dojke v primerjavi s tistimi, ki so redko ali nikoli uživali ekološko pridelane hrano, poroča CNN.
V času trajanja raziskave so udeleženci skupno zboleli za 1.340 različnim vrstam raka – od tega je bilo 459 rakov dojke. Raziskovalci so povedali, da bi lahko na to vplivali tudi drugi dejavniki, vendar je korelacija dovolj velika, da upravičuje nadaljnje študije.