Ali nas bolj lulat po pitju vode ali kave?

Lulat moraš, preden greš v službo, nato popiješ kavo na poti in spet moraš iti na stranišče, ko prideš na delovno mesto. Če se ti to sliši znano, si verjetno posumila, da je za to kriva tvoja jutranja pijača … ampak ali te kava bolj spodbudi k lulanju kot voda ali je to samo v tvoji glavi?

Ali po pitju kave bolj lulamo kot po pitju vode?

Da, res je. To pomeni, da če svojo jutranjo skodelico kave zamenjaš za enako količino navadne vode, obstaja velika verjetnost, da boš lulala manj. Razlog za to pa je ta, da ima kava, čeprav je pretežno sestavljena iz vode, aktivno sestavino – kofein – ki povzroči, da

Skodelica kave - Modna.si
Skodelica kave

telo proizvede več urina. Dejansko je kofein stimulans, ki spada v kategorijo zdravil, znanih kot diuretiki in standardna skodelica kave vsebuje precejšnje količine tega. (Zaradi očitnih razlogov je malo verjetno, da bo imela brezkofeinska kava enak učinek, ki bi te spodbudil k lulanju.)

Diuretično delovanje kofeina je glavni razlog, da moraš zaradi kave večkrat na stranišče kot običajno, ni pa edini razlog. Stimulativne lastnosti kofeina naj bi tudi dražile mehur, zaradi česar se krči – in ker je mehur zaradi diuretičnega učinka že poln, ti krči ustvarjajo občutek nujnosti, da moraš takoj urinirati.

Preberi si tudi:
Kava: Zakaj je ne bi smeli piti na prazen želodec

Kava: Zakaj je ne bi smeli piti na prazen želodec

Zbudiš se, nekajkrat pritisneš na tipko za dremež, se nato vsa zaspana sprehodiš do kuhinje, kjer si skuhaš kavo in čakaš, da kofein pride v žile in te…