fbpx

Ali nas topli napitki res pogrejejo v mrzlih zimskih dneh?

V zimskem času je veliko stvari, ki jih imamo radi: zasnežene pokrajine, sankanje in smučanje, volneni puloverji in mehke odeje ter seveda vsi slastni topli napitki, ki pridejo na plano v tem letnem času. Kava je seveda obvezna, ne glede na zunanje temperature, pozimi pa nam zelo prija tudi vroč čaj, ki je še ena klasika, juhe, kakršnekoli, saj ustvarijo pomirjujoč zaključek mrzlega dneva, kuhano vino in le kdo bi se lahko uprl slastnemu kakavu ali vroči čokoladi?

Že samo ko držiš toplo skodelico v rokah, to ustvari prijeten, pomirjujoč občutek. Študija, objavljena v reviji Science, je pokazala, da ljudje, če držijo nekaj toplega, postanejo bolj topli do drugih. Pozimi se zatekamo k vročim tekočinam v upanju, da se bomo ubranili pred mrazom od znotraj navzven, toda ali nas topli napitki res pogrejejo tako močno, kot mislimo?

Topli napitki imajo pravzaprav lahko nasproten učinek

Strokovnjaki trdijo, da si lahko privoščiš skodelico kakava po sprehodu po snegu ali poješ piščančjo juho ob mrzlih večerih – vendar to ne odpravlja mrzlega občutka tako dobro, kot si morda misliš.

Pitje toplih tekočin zviša našo telesno temperaturo le malo nad normalno za približno 20 minut, preden se naš notranji termostat ponastavi. Medtem imajo naša telesa svoj način, kako ostajajo topla. Ko nas zebe, naš krvožilni sistem pošlje več krvi proti okončinam (rokam in nogam), da ne zmrznejo.

Čaj v skodelici - Modna.si
Pitje toplega čaja (Foto: Freepik)

Drhtenje tudi naravno pošilja toplo energijo notranjim organom, da se ohranja njihovo delovanje. Presenetljivo je, da je topla pijača morda bolj koristna na soparen avgustovski dan kot leden januarski dan. V naših jezikih imamo poseben toplotni receptor, ki prepozna, kdaj smo dali nekaj toplega v usta. Ta receptor nato signalizira možganom, da je telo vroče, kar posledično aktivira žleze znojnice, da se potijo in nas ohladijo.

Koristi toplih napitkov so večinoma psihološke

Če nas vroč čaj in kakav dejansko ne ogrejeta, zakaj potem mislimo, da nas? Preprosto povedano, to je vse v naših glavah. Ker tople napitke povezujemo z notranjo in zunanjo toploto, je psihološki učinek tako močan, da mislimo, da nam je toplo, če zaužijemo tople tekočine, čeprav se telesna temperatura dejansko ne dvigne.