Ali prehranski dodatki kolagena dejansko preprečujejo gube?

Privlačnost, da vsakodnevno jemljemo prašek, tableto ali napitek in uživamo v lepotnih ciljih, ki jih obljubljajo prehranski dodatki, se zdi kot čudovita pravljica. Če ste nekdo, ki da veliko na svoje zdravje in izgled, potem ste se zagotovo že kdaj spogledovali s prehranskimi dodatki kolagena ali pa jih celo redno jemljete. Trditve za prehranske dodatke kolagena so več kot privlačne – lahko preprečijo nastanek gub in zmanjšajo tiste, ki jih že imate, ter pomagajo učvrstiti povešeno kožo. Pa vse to res drži?

Glavni razlog, zakaj so kolagenski dodatki tako priljubljeni, je ta, da je kolagen pomembna beljakovina, ki jo naše telo proizvaja in je skupaj z elastinom odgovorna za ohranjanje zdrave, čvrste in sijoče kože. Proizvodnja kolagena in elastina upada s starostjo, pa tudi s stalno izpostavljenostjo UV-žarkom in izpostavljenostjo okoljskim dejavnikom, kot je onesnaženje. Poleg tega pa z leti naše telo kolagena ne obnavlja več tako hitro kot nekoč. Vse to prispeva k več drobnim gubicam ter bolj suhi in ohlapni koži.

Prehranski dodatki kolagena, ki so na voljo, so pravzaprav hidroliziran kolagen, pridobljen iz živalskih virov, kot so piščanec, ribe ali svinjina. Ko jih prebavite, nekatere študije kažejo, da lahko spodbudijo celice k ustvarjanju več kolagena, kar lahko pomaga zmanjšati videz drobnih linij in gub ter naredi kožo bolj čvrsto. Ampak koristi dodatka kolagena presegajo estetiko: več kolagena lahko pripomore tudi k hitrejšemu obnavljanju kože zaradi poškodb – dejavnik, ki s staranjem postane še pomembnejši.

Prehranski dodatki kolagena lahko preprečijo nastanek gub in zmanjšajo tiste, ki jih že imate, ter pomagajo učvrstiti povešeno kožo. - Modna.si
Prehranski dodatki kolagena lahko preprečijo nastanek gub in zmanjšajo tiste, ki jih že imate, ter pomagajo učvrstiti povešeno kožo. (Foto: Envato Elements)

Ampak kako dobro pa dejansko delujejo prehranski dodatki kolagena? No, to je odvisno od tega, kako si interpretirate študije. Številne študije dajo udeležencem kolagenske dodatke, ki imajo dodane sestavine, kot so hialuronska kislina in vitamini. In tu se zastavi vprašanje: ali so pozitivni rezultati pripisani izključno kolagenu ali so zanje v resnici zaslužne te dodatne sestavine? Za boljši izgled kože je konec koncev lahko zaslužna tudi le dobra hidracija kože.

Še večjo zmedo k tej uganki prispeva še eno dejstvo – količina kolagena, ki jo dobite v enem dodatku, se lahko močno razlikuje od količine, ki jo dobite v drugem, zaradi česar je še težje določiti, kateri dodatek je dejansko vreden vašega časa in denarja.

Če se odločite poskusiti prehranski dodatek kolagena, boste morda prijetno presenečeni, vendar boste morali za prve opazne učinke čakati nekje 60 do 90 dni, koristni učinki kolagena pa trajajo še nekje do 30 dni po prenehanju jemanja dodatkov.