Domov » Prehrana & Recepti » Ali tudi ti prezgodaj piješ jutranjo kavo?

Ali tudi ti prezgodaj piješ jutranjo kavo?

Prehrana & ReceptiZdravje
Ali tudi ti prezgodaj piješ jutranjo kavo?
📷 Walmart

Tvoje vsakodnevno uživanje kave morda sploh nima nobenega učinka!

Če je prva jutranja stvar, ki jo narediš, da svoje telo spraviš v pogon, srkanje skodelice kave, potem čim prej prenehaj s tem, ti svetujejo raziskovalci.

Britanska študija je pokazala, da Britanci v zadnjem času popijejo več kave kot kadarkoli prej. Kar 77% prebivalcev naj bi popilo več kot štiri skodelice kave na dan.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da pitje kave med 8. in 9. uro zjutraj zmanjša učinek kofeina na tvoje telo, poleg tega pa celo uničuje naravno prisotne ravni kofeina v telesu.

Kortizol – hormon, ki nam daje občutek budnosti ob določenem času dneva – se naravno sprošča v naše telo med 8. in 9. uro zjutraj, opoldan in pozno popoldan – med 17. in 18. uro.

Študija je razkrila, da če uživamo kavo tik pred ali po tem, ko telo naravno sprošča kortizol, bomo veliko bolj občutili njeno delovanje.

Zato namesto tega, da kavo spiješ že navsezgodaj zjutraj, raje počakaj do 9:30 ure. V kolikor pa bi rada, da te kofein drži pokonci popoldan, spij skodelico kave ob 13:30 uri. Na ta način se boš izognila prekinitvi naravne cirkadiane ure in opazila več učinkov od dnevnega uživanja kave – veliko bolj boš zbujena in osredotočena na službene obveznosti kot kadarkoli prej!