Domov » Prehrana & Recepti » Zakaj je žvečenje hrane tako zelo pomembno

Zakaj je žvečenje hrane tako zelo pomembno

Prehrana & ReceptiZdravje
Zakaj je žvečenje hrane tako zelo pomembno
📷 Angelica Blick / Instagram

Tvoja mama je imela prav!

Zagotovo ti je mama, ko si bila še majhna deklica, govorila, da moraš hrano jesti počasi in jo dobro prežvečiti. Tega se le redko katera med nami drži tudi v odraslih letih. V času, ko se nam vsem konstantno nekam mudi, je uživanje v obroku v sedečem položaju postal že pravi luksuz.

Vendar pa obstaja ogromno razlogov, zakaj bi si dejansko morala vzeti čas in v miru pojesti obrok. Če ne zaradi drugega, zaradi zdravja. Študija, ki so jo izvedli na univerzi v Manchestru, je pokazala, da lahko počasno prehranjevanje celo izboljša tvoj imunski sistem.

Ti lahko žvečenje hrane pomaga pri hujšanju?
Temeljito žvečenje hrane je že desetletja znan nasvet za izgubo telesne teže. Magična številka za prežvečenje zalogaja v ustih naj bi bila 32. Če boš hrano jedla počasi in jo dobro prežvečila boš posledično tudi manj pojedla, saj bodo med jedjo prvi grižljaji hrane že prispeli do želodca, zaradi česar boš imela hitreje občutek sitosti.

Ali žvečenje spodbuja prebavo?
Ne glede na to ali deluje kot shujševalni trik, žvečenje hrane bi ti moralo priti v navado, če si želiš izboljšati prebavo. Če te po vsakem obroku vedno muči napihnjenost, potem naj ti bo to opozorilo. Presnova se začne že v ustih z encimi v slini. Žvečenje poveča površino živila v ustih in tako omogoči prej omenjenim encimom, da ga bolj učinkovito razgradijo.

Požiranje neprežvečene hrane lahko zelo oteži delo ostalemu prebavnemu sistemu, kar posledično privede do napihnjenosti in plinov. Prav tako pa lahko negativno vpliva tudi na količino hranilnih snovi, ki jih telo absorbira iz hrane.

Je hrano res treba prežvečiti 32-krat?
Ok, ta številka je morda res malo pretirana, vendar če boš v hrani dejansko začela uživati, okušala vsako njeno sestavino in jo prežvečila vsaj 16-krat, ti bo tvoje telo neizmerno hvaležno za to.