Ali veš, da ima TO vsakdanje početje številne zdravilne koristi?

Tvoji pevski nastopi pod tušem niso zaman. Študija za študijo odkrivajo, kako neverjetne koristi ima petje na naše možgane in telo. Zato si veselo zaploskaj, če si v avtu med vožnjo ali zvečer pod tušem redno prepevaš, saj z vsako odpeto noto podpiraš svoje zdravje!

Tako pomirjujoče je kot joga: Strokovnjaki so razkrili, da ima učinek petja podobne pomirjujoče koristi kot joga. Ko poješ, tvoje telo sprošča endorfine – hormone sreče; raven kortizola se zniža; ravni oksitocina, ki se bojuje proti stresu, pa se v možganih povečajo. Kombinacija vseh treh te spravi v boljšo voljo, ki je zelo podobna tistemu občutku, ki ga imaš po treningu joge.

Podaljša tvoje življenje: Skupna študija, ki so jo izvedli na univerzah Harvard in Yale, je razkrila, kaj se dogaja v mestu Connecticut, k ima zelo visoko pričakovano življenjsko dobo.
Raziskovalci so ugotovili, da mnogi prebivalci pojejo v pevskih zborih; ta dejavnost je povezana z izboljšanim delovanjem srca in zdravega duševnega stanja.

Pomaga ublažiti bolečino: Študija, ki so jo objavili v reviji Journal of Music Therapy je pokazala, da so bolniki, ki so trpeli zaradi kroničnih bolečin, te simptome lajšali s petjem, hkrati pa tudi večali ravni hormonov dobrega počutja v možganih, saj so bili s tem prisiljeni preusmeriti pozornost in energijo stran od bolečine. Petje je zabavno, vendar pa zahteva tudi koncentracijo!

Lajša anksioznost in depresijo: Številne študije, ki so jih opravili kanadski raziskovalci, so pokazale, da se petje uspešno bori proti depresiji, opazili pa so tudi, da se je izboljšalo tudi čustveno in fizično počutje udeležencev ter navezovanje stikov z drugimi. To je še en dodaten razlog, da povabiš k sebi kolege/-ice, vklopite radio in pojete na ves glas iz srca!