fbpx

Ali so samoporjavitveni izdelki škodljivi za tvojo kožo?

Sredstva za samoporjavitev ti lahko pomagajo do zdravega poletnega sijaja, ne da bi morala svojo kožo izpostavljati sončni svetlobi, ampak ali so samoporjavitveni izdelki sploh varni? Odgovor ni tako preprost.

Losjoni in razpršila za sončenje so varnejše alternative kot sončenje, vendar pa lahko ti izdelki še vedno predstavljajo tveganje za zdravje, kar je predvsem odvisno od njihove sestave.

Vsi vemo, da je sončenje škodljivo za kožo. Ne pospešuje le staranja, ampak povzroča tudi poškodbe DNK, kar lahko privede do kožnega raka. V nekaterih primerih lahko tudi poveča tveganje za nastanek sive mrene in zavre imunsko funkcijo. Glede na te vidike številni dermatologi priporočajo nošenje kreme z zaščitnim faktorjem tudi v zaprtih prostorih, da zaščitimo kožo pred ultravijoličnim (UV) sevanjem.

Losjoni za samoporjavitev se morda zdijo varnejši, vendar ni vedno tako. Izkazalo se je, da lahko ti izdelki vsebujejo strupene sestavine in povzročajo prav toliko škode kot izpostavljenost sončni svetlobi.

Z organskimi samoporjavitvenimi izdelki varno do porjavele kože - Modna.si
Z organskimi samoporjavitvenimi izdelki varno do porjavele kože (Foto: Envato Elements)

Nekatera sredstva za samoporjavitev lahko pospešijo staranje in povzročijo toksičnost

Izdelki za samoporjavitev vsebujejo dihydroxyacetone oziroma dihidroksiaceton (DHA), molekulo sladkorja rastlinskega izvora, ki prodre v zgornjo plast kože. Ta spojina lahko postopoma ustvari videz porjavelosti brez izpostavljanja soncu. Njegova koncentracija se lahko razlikuje od 2,5% do 10%, odvisno od vrste izdelka. Višji kot je odstotek DHA, temnejša bo porjavelost. Toda tako kot druge sestavine za nego kože tudi DHA ni povsem varna in ima lahko resne stranske učinke.

Nekateri ljudje so občutljivi na ta sladkor in lahko dobijo izpuščaje, omotico ali kontaktni dermatitis, je razkrila raziskava iz leta 2018, objavljena v Journal of the Dermatology Nurses’ Association. Poleg tega lahko DHA poveča občutljivost kože na sončno svetlobo, odebeli zunanjo plast kože ali povzroči suhost. Nekatere študije celo kažejo, da lahko povzroči poškodbe DNK in raka.

Dokazano je tudi, da DHA povzroča povečanje prostih radikalov v koži. To lahko prispeva k staranju kože, saj prosti radikali razgradijo kolagen in elastin v koži, kar povzroči gubanje in staranje kože. Po drugi strani pa nekateri kemični kozmetologi trdijo, da DHA ne prodre v globoke plasti kože, zato je njen vpliv zanemarljiv. Vendar pa kljub temu obstaja tveganje za alergijske reakcije in neželene učinke.

Samoporjavitveni izdelek - Modna.si
Samoporjavitveni izdelek (Foto: Envato Elements)

Bi morali nehati uporabljati samoporjavitvene izdelke?

Uporaba sredstva za samoporjavitev na koži je lahko škodljiva, tudi če izbereš formulo brez DHA. Tudi parabeni, dišave in druge kemikalije v teh izdelkih so lahko strupene. Na primer, nekatere formule vsebujejo mineralno olje, ki lahko zamaši tvoje pore in povzroči izbruhe mozoljev, izpuščaje ali druge lokalne reakcije. Prepričaj se tudi, da preveriš oznako za parabene – estrogenu podobne spojine, ki lahko motijo tvoje hormone in povečajo tveganje za nastanek raka. Tudi sintetična barvila, kot sta ‘Blue 1‘ in ‘Red 40‘ niso varnejša.

Vendar pa niso vsi izdelki za samoporjavitev enaki. Najbolje je, da izbereš organsko formulo brez DHA. Na splošno sredstva za samoporjavitev brez DHA vsebujejo eritrulozo ali druge nestrupene spojine. Še ena opcija pa je, da sama narediš samoporjavitveni losjon iz sestavin, ki jih že imaš doma.

Preberi si tudi:
Lepotni DIY: Kako sama doma enostavno narediš samoporjavitveni losjon

Lepotni DIY: Kako sama doma enostavno narediš samoporjavitveni losjon

Porjavela polt je najboljši modni dodatek za dolge poletne dni. Konec koncev se poda kateremkoli modnemu videzu in zaradi bronaste polti se večina med nami počuti tudi bolj…

Če sredstva za samoporjavitev uporabljaš le občasno, ne bi smela imeti težav. Samo ne pozabi predhodno narediti testa, da izključiš alergijske reakcije.