Alkalna voda: Zakaj bi jo morali piti (+ kako jo enostavno narediti doma)
Voda je resnično koristna za nas, tega nihče ne oporeka. Ampak ali so nekatere vode boljše od drugih? Odvisno koga vprašaš. Medtem ko je veliko ljudi zadovoljnih s pitjem navadne H2O, obstaja skupnost ljudi, ki prisegajo na funkcionalne vode – to so vode z dodanimi posebnimi sestavinami, kot so zelišča, vitamini in antioksidanti, ki naj bi prinašale zdravilne koristi.
Ena najbolj opaznih funkcionalnih vod je alkalna voda. Kratka razlaga: Vsaka hrana in pijača ima raven pH od 0 (zelo kislo) do 14 (zelo bazično ali bazično). Navadna pitna voda ima običajno pH 7. Alkalna voda ima običajno pH med 7,5 in 9. Zagovorniki uživanja in pitja bolj alkalnih živil verjamejo, da to pomaga ohraniti raven pH krvi čim bolj alkalno. Po drugi strani pa naj bi alkalne ravni zmanjšale tveganje za razvoj številnih bolezni, vključno z rakom in artritisom, ter povečale raven energije, zmanjšale vnetja in imele še številne druge koristi za zdravje.
Kaj je alkalna voda?
Alkalna voda je voda, ki ima višjo raven pH kot običajna pitna voda (med 7,5 in 9 za alkalno vodo v primerjavi s 7 za običajno pitno vodo). Alkalna voda lahko prihaja iz izvirov ali arteških vodnjakov na območjih, kjer je velika količina raztopljenih mineralov, lahko pa jo naredimo tudi sami.
Kako narediti alkalno vodo?
1. S sodo bikarbono
Ni samo za piškote in torte. S pH vrednostjo 9 je soda bikarbona ena od najbolj priljubljenih in najlažjih načinov za alkalizacijo pitne vode. Poleg tega jo verjetno že imaš v svoji kuhinji.
Priprava: Zmešaj 1/8 jedilne žlice sode bikarbone z 2 dcl vode. Mešanico ke potrebno zelo temeljito premešati ali pretresti, da se soda bikarbona popolnoma raztopi, preden jo popiješ. Ena stvar, ki jo moraš upoštevati pri tej možnosti, je, da ima soda bikarbona precej natrija. Torej, če paziš na vnos soli, potem raje poskusi katero od drugih metod na tem seznamu.
2. S kumaro
Glede na raziskavo iz leta 2017, objavljeno v reviji Nutrients, živila, ki tvorijo kislino, proizvajajo pH nižji od 7, medtem ko alkalna živila – zelenjava, sadje, oreščki itd. – proizvajajo pH večji od 7. Drugi način, da narediš svojo vodo bolj alkalno, je, da ji dodaš alkalna živila in kumara je eno od takih živil.
Priprava: Rezine kumare daj v vodo in pusti, da se nekaj časa namakajo, nato pa vodo popij.
3. Z limoninim sokom
Ja, limone so še eno alkalizirajoče živilo, zato lahko svojo vodo narediš bolj alkalno tako, da vanjo stisneš malo limone.
Potencialne koristi alkalne vode
Nekateri ljudje verjamejo, da bolj kot je telo bazično, manjša je verjetnost, da zbolimo za določenimi boleznimi. Ena študija iz leta 2016 na italijanski univerzi v Padovi je pokazala, da so miši, ki so uživale alkalno vodo, živele dlje kot miši, ki je niso, čeprav so raziskovalci priznali, da bo potrebnih še več raziskav.
Preberi si tudi:
Koliko vode bi dejansko morali popiti na dan
Prednosti pitja veliko vode – lepša koža, boljša imunska odpornost, manj glavobolov itd. – so večini od nas vcepljene že od zgodnjega otroštva. In čeprav vsi poznamo številne…