Koliko vode bi dejansko morali popiti na dan

Prednosti pitja veliko vode – lepša koža, boljša imunska odpornost, manj glavobolov itd. – so večini od nas vcepljene že od zgodnjega otroštva. In čeprav vsi poznamo številne koristi, ki jih ima voda na naše zdravje, koliko nas dejansko lahko reče, da je vsak dan popijemo dovolj? Pravzaprav sploh veš, koliko vode bi dejansko morali popiti?

Priporočena vsakodnevna količina vode se razlikuje za moške in ženske. Moški bi morali vsak dan popiti približno 3,7 litra (15,5 skodelic) vode, ženske pa približno 2,7 litra (11 skodelic).

Najlažji način, kako ugotoviti, koliko vode moraš še popiti, je, da spremljaš svoje stanje hidriranosti s preverjanjem barve urina. Urin mora biti razmeroma bister, če je slamnato/rumen ali temno rumen z močnim vonjem, je to dober pokazatelj, da moraš več piti.

Preberi si tudi:
Kaj ti barva urina pove o tvojem zdravju

Kaj ti barva urina pove o tvojem zdravju

Veliko več, kot si misliš! Bodimo iskrene: večina med nami le bežno (ali pa sploh ne) pogleda svoj urin v straniščni školjki, čeprav bi si ga morale za…

Poleg očitnih telesnih znakov dehidracije, kot so temen urin, glavoboli, suha usta, občutek žeje in omotice, obstaja tudi veliko ne tako očitnih znakov. Če se počutiš, kot da ti primanjkuje energije/si vedno utrujena, se težko zbereš ali se ti zdi vadba veliko težja kot običajno, so to lahko znaki dehidracije.

Steklenica za vodo - Modna.si
Steklenica za vodo (Foto: Amazon)

(Na fotografiji je sponzorirana povezava)

Vodo pa lahko tudi “ješ”, saj obstaja veliko sadja in zelenjave, ki sta odličen vir vode, kot so kumare, zelena, jagode, lubenice in grozdje, v hladnih dneh pa uživaj čim več juh.