Domov » Prehrana & Recepti » Arhetipska prehrana: Ali tvojo obliko postave določa tvoja osebnost?

Arhetipska prehrana: Ali tvojo obliko postave določa tvoja osebnost?

Prehrana & ReceptiZanimivosti
Arhetipska prehrana: Ali tvojo obliko postave določa tvoja osebnost?
📷 Haute & Humid

Vse, kar moraš vedeti o arhetipskem načinu prehranjevanja…

Dvigni roko, če ti je ta scenarij znan: večino dneva preživiš na kavi in energijskih ploščicah, zvečer pa si privoščiš ogromen obrok in kozarec vina. Ali pa izprazniš celo banjico Ben & Jerry’s sladoleda, ko si žalostna. Po mnenju certificirane strokovnjakinje za prehrano, praktikantke funkcionalne medicine in kognitivno-vedenjske terapevtke Dane James, obstajajo štirje arhetipi, ki določajo vedenjske vzorce žensk – vključno s tem, kako se prehranjujemo.

V svoji knjigi The Archetype Diet razkriva, da tí različni tipi vplivajo na to, kako pridobivamo na svoji lastni vrednosti (dosežki, dajanje drugim, fizični izgled ali intuicija) in pojasnjuje, kako to vpliva na naše ravni hormonov in prehranjevalne navade. To pa določa, kako shranjujemo telesne maščobe. Zainteresirana? Spodaj si preberi več o štirih različnih arhetipih.

Čudežna ženska: Pri temu arhetipu vse temelji na uspehu in dosežkih, sama od sebe in od drugih pa pričakuje le najboljše. Pogosto preskakuje obroke zaradi prenatrpanega urnika. Njen prevladujoči hormon je kortizol, ki lahko povzroči nalaganje maščobe na predelu trebuha, utrujenost in tesnobo. Za ta arhetip Dana predpisuje mediteranski način prehranjevanja z omejeno količino škrobnih ogljikovih hidratov (kot je rjavi riž in čičerika) in brez glutena ter mlečnih izdelkov. Priporoča tudi grenko zelenjavo (brokoli, ohrovt, zelje, jajčevci, špinača, blitva, olive) in sveža zelišča, ki pomagajo pri obnovitvi nadledvične žleze in delovanja ščitnice.

Skrbna ženska: Ta ženska je zvest, premišljena in vedno skrbi za druge. Pogosto poseže po hitri ali tolažilni hrani, ker je utrujena ali iz čustvenih razlogov. Maščobo shranjuje po celem telesu, predvsem pa v zgornjem delu stegen in rok. Prevladujoča hormona sta inzulin in estrogen, paleo dieta (čim manj rdečega mesa in oreščkov) pa lahko pomaga pri reševanju tega problema. “Skrbne ženske se morajo tudi naučiti, kako prositi za pomoč in izraziti svoje potrebe, namesto da konstantno dajejo prednost drugim ljudem,” še dodaja Dana.

Fatalna ženska: Ta ženska je “čutna, privlačna, igriva in strastna”, pravi Dana. Ko gre za njeno lastno vrednost, ‘femme fatale’ ceni svoj fizični izgled, zato je stalno na dieti. Njeno telo lahko izgleda kot katerikoli drugi arhetip, odvisno od njenih prehranjevalnih vzorcev. Fatalna ženska mora dojeti, da škrobnati ogljikovi hidrati niso sovražniki. Dana tudi svetuje, da bi se morala poglobiti v svoje otroške spomine in razkriti, zakaj ‘femme fatale’ svoj videz povezuje s svojo lastno vrednostjo.

Eterična ženska: “Ženstvena, muhasta in očarljiva,” eterična ženska je ustvarjalna in daje visoko vrednost intuiciji. Lahko je zelo občutljiva na hrano in lahko ima alergije ali negativne reakcije na določena živila. Ženske tega arhetipa so pogosto postavne in vitke, Dana pa predlaga makrobiotični način prehranjevanja, ki odpravlja nizke ravni estrogena in poveča vrednosti mikrobiomov v črevesju. Poleg tega pa tudi svetuje, da se ta arhetip nauči logično dojemati svoje ideje, namesto da se zanaša samo na intuicijo.

V katerem arhetipu pa se najbolj prepoznaš ti?